Изложби

"Ах, морето…" - изложба на проф. Владимир Иванов в Галерия 8, Варна

Рисунка, графика, колажи, фотография

"Ах, морето…" - изложба на проф. Владимир Иванов в Галерия 8, Варна
Владимир Иванов. "Хипотеза"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия 8, Варна
представя

Проф. Владимир Иванов
"Ах, морето…"

рисунка, графика, колажи, фотография
31.05. – 15.06.2016

Откриване на 31 май, вторник, 18.00 ч.,
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ 8а, Варна

Проф. Владимир Иванов - преподавател и активно работещ художник, ще отпразнува със своя изложба в Галерия 8 във Варна двоен юбилей – своята 70-годишнина и 40 години от началото на творческата си дейност.

Изложбата има ретроспективен характер и включва рисунка, графика, колажи, принтове и инсталации от различни творчески периоди на автора – от края на 70-те години на миналия век до днес. Обединяваща е темата за морето, което роденият и израснал във Варна художник обича и постоянно интерпретира в творбите си. Показателно за това е и заглавието на изложбата, в което авторът е вложил ироничен смисъл, заемайки го от нашумелия рефрен на популярна песен.

Още с първите си самостоятелни изложби в София и Варна през 1978 година Владимир Иванов показва определен вкус към концептуалното изкуство и неговите изразни средства, като и до днес остава верен на този си избор. Неговите колеги, специалисти и широк кръг любители на изкуството познават любовта му към ироничната интерпретация и каламбура, търсят ги и ще ги открият и този път – „Dutch landsсape” е заглавие на инсталация, в което са преплетени смислови внушения от идиоматични английски изрази, от четири годишното му пребиваване в Холандия, както и вдъхновение от творчеството на Мондриан.

Сред останалите заглавия в изложбата посетителите ще видят „Пейзаж“, „Без заглавие“, „Хипотеза“, „Отново Ной“ и други.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Владимир Иванов е завършил НХА, специалност Графика, работил е като художествен редактор в книгоиздателство, понастоящем е професор по изобразително изкуство и любимец на студентите си от Варненския свободен университет, където преподава рисуване и история на изкуството.

Художникът има над 30 самостоятелни изложби, половината от които са в чужбина и най-вече в Холандия, участник е в многобройни арт проекти у нас и зад граница.

Просветителската дейност на професора не се изчерпва с неговата студентска аудитория. Всеки уикенд през месеците май, юни и юли, със съдействието на галерия „Бяло+“, отдел „Изкуство“ към Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и читалищата в кварталите „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“, Владимир Иванов чете публични лекции за изкуството на ХХ век, при отворени врати за всички граждани.

Творби на Владимир Иванов са  притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска галерия, Варненска градска галерия, както и в престижни галерии и частни колекции в Германия, Франция, Холандия, Япония, Белгия, САЩ, България и други страни по света.

Автор:
Искра Павлова
Публикация:
26.05.2016 г. 17:57
Посетено:
2022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23658-ah-moreto-izlozhba-na-prof-vladimir-ivanov-v-galeriya-8-varna