Изложби

Изложбата "Престилки и природа" събира удивителната култура и възхитителната природа на България

Изложба на български престилки от колекцията на Тома Белев

Изложбата "Престилки и природа" събира удивителната култура и възхитителната природа на България


◊ ПОКАНА

На 26 май, четвъртък, от 18:00 ч. в централното фоайе на Княжеския дворец Националният етнографски музей към ИЕФЕМ - БАН ще открие изложбата
"Престилки и природа"

Изложбата съчетава по-голямата част от богатата колекция български престилки на Тома Белев, представени по нестандартен начин, и фотографии на защитени територии в България от различни автори. Престилките от различни райони на страната са изложени заедно с красиви пейзажи от национални, природни паркове, защитени местности и природни забележителности. Освен образователно намерение и естетическа наслада за посетителите, изложбата цели да засили вниманието към типичната от векове за българите зелена икономика.

Посетителите ще слушат ведра народна музика, ще видят четири кратки филма за зелената икономика в България от поредицата "За Балкана и хората" и ще могат да проверят знанията си от изложбата с интерактивна образователна игра.

Куратор на изложбата е д-р Петър Кърджилов с екип от 11 души: Тома Белев, Филип Петров, д-р Анита Комитска, Вергиния Гюрова, д-р Иглика Мишкова, Илиана Страхилова, Веселина Кавръкова, Боряна Парвез, д-р Елена Водинчар, д-р Антон Ангелов, доц. д-р Веселка Тончева.

Кои са общите неща между престилката, като част от традиционната българска носия, и защитените природни територии, като най-безценни части от българската природа? Кое ни вдъхновява да ги съберем в единна изложба, освен например фактът, че колекционерът Тома Белев е председател на Асоциацията на парковете в България?

Безспорно престилката е най-колоритният, изразителен и наситен с богата символика елемент от българската носия. Върху нея са изобразени най-важни символи за жената, рода и общността. Подобно, защитените територии включват в себе си най-ценните, емблематични и живописни кътове от българската природа, най-характерните растителни и животински видове, природни феномени и екосистеми.

Престилката е символ на работа и на защита. Както престилката предпазва детеродните органи на жената, а бабата акушерка поема новородената рожба в своята престилка, така и паркът или резерватът съхраняват живото лоно на Майката Природа и приемат в защитените си граници уязвимите новосъздадени животни и растения. Както престилката служи на жената за работа, така и защитената територия е създадена, за да служи на природата и на хората. Както от красотата и изкусната изработка на престилките се разпознават областите и дори отделни села в България, така от прелестите на защитените територии много често зависи избора на пътуващия турист ценител коя страна да посети през своята ваканцията.

Ето и посланието на колекционера:
„Аз съм Тома Белев и съм лесовъд, който работи за опазване на българската природа. Убеден съм, че опазването на природното и културното наследство са в основата на всеки национален просперитет. Не вярвам, че някой може да си представи България без съхранената ни природа и културното ни многообразие и богатство. В тези зали представям част от личната си колекция от автентични престилки от българската носия от края на 19. до средата на 20. век, които събирам и изучавам през последните 15 години в свободното си време. Надявам се тези пъстри тъкани създадени от българската жена да пренесат до Вас усещането за красота, хармония и празничност, с които са създадени.“

Съхраняването на нашата идентичност и развиването на устойчива печеливша икономика зависят пряко от едновременното съхраняване и облагородяване на удивителното културно наследство и на безценното природно богатство на нашата страна.

Такъв е призивът, който изложбата „Престилки и природа“ отправя към българското общество и посланието, което пращаме към гостите на Националния етнографски музей днес.

През цялото време в пространството на изложбата гостите ще могат да се срещат с Лидия Раева - майсторка тъкачка от Задругата на майсторите, и да видят как се тъче на малък вертикален стан.

Заповядайте на откриването!

Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
26.05.2016 г. 12:14
Етикети:
колекцияизложбаИЕФЕМ - БАН
Тома Белев
Престилки и природа
Посетено:
2408
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23654-izlozhbata-prestilki-i-priroda-sabira-udivitelnata-kultura-i-vazhititelnata-priroda-na-balgariya