Изложби

Румен Скорчев. Живопис и рисунки

Изложба в СГХГ

Румен Скорчев. Живопис и рисунки


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Румен Скорчев - от 7 юни до 9 юли 2006 г. в СГХГ. 
Откриване 6 юни, вторник от 19.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
                                       
Румен Скорчев е художник, чието име е значимо за съвременната българска графика и илюстрация. Завършил „Ландшафтна архитектура” в Лесотехническия университет в София през 1957 г. и „Илюстрация” в Художествената Академия в София през 1964 г., Румен Скорчев бързо извоюва своето място в българския художествен живот. Поколения са израснали с оформените от него издания, което го прави познат и обичан от българската публика. Творецът е не по-малко популярен и отвъд пределите на страната ни. От 1969 г. той участва в редица международни биеналета и представителни експозиции на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В настоящата изложба в Софийската градска художествена галерия са представени живопис и рисунки, създадени през последните години. Експозицията позволява да се изяви концепцията на Румен Скорчев за живописта.

Рисунките носят непосредствеността на творческия процес. Изградени чрез гъвкави и екстатични линии, те излъчват динамика, като показват виртуозно владеене на формата.

В живописните си платна Румен Скорчев поставя проблема за традицията и приемствеността. Той интерпретира вечни общочовешки теми, митологични и исторически сюжети, пречупени през символната трактовка на асоциативно-метафоричния изказ.

Картините съчетават ярък колорит, контраст и семантично натоварена композиция. Нещо повече, те онагледяват преноса, продължението на творческите търсения на автора от графиката към живописта. Като цяло експозицията показва трансформациите в пластическата концепция на Румен Скорчев по пътя от графиката към живописта през звучния колорит и богато варираща линия на рисунката.

Уредник на изложбата: Даниела Чулова
Автор:
СГХГ
Публикация:
01.06.2006 г. 16:52
Посетено:
3312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2365-rumen-skorchev-zhivopis-i-risunki