Изложби

Изложбата "Форми на съпротива" се закрива с прожекцията на документалния филм "Чуй"

26 май 2016, 18.00 ч., Софийска градска художествена галерия

Изложбата "Форми на съпротива" се закрива с прожекцията на документалния филм "Чуй"


◊ СЪБИТИЕТО

С прожекцията на филма "Чуй" ще бъде закрита изложбата "Форми на съпротива (1944-1985)"
на 26 май, четвъртък, от 18.00 ч. в Софийската градска художествена галерия.

След прожекцията ще се състои среща–разговор с журналистката Диана Иванова - сценарист и режисьор на филма, която пристига специално от Германия за събитието.


Къде е истината, когато всичко е пропаганда?

"Чуй" дава неочаквани отговори на този стар, но винаги актуален въпрос. Филмът представя забравената история на Радио Свободна Европа – създадено от САЩ в Западна Германия и смятано за един от най-опасните врагове на комунистическа България.

Защо Радио Свободна Европа е толкова опасно и какво го превръща в легенда за няколко поколения българи?

"Чуй" е филм, в който за първи път звучат една до друга различни истини за Радио Свободна Европа – на слушатели, журналисти, служители на Държавна сигурност, агенти, американски директори. Филм, който заедно с тези истини показва непознати досега архиви – на официалната българска и американска пропаганда и на Държавна сигурност. Резултатът? Една нова и непозната България преди падането на комунизма, която чуваме и виждаме за първи път.


"Чуй" е режисьорски дебют на журналистката Диана Иванова, чието име е част от екипа на редица успешни документални филми (анимационния "Баща" на Компот Колектив, 2012, "Градът на жените-баданте" на Стефан Командарев, 2010).

Привърженик на идеята за субективната и бавна журналистика, която разказва голямата история през чувства, Диана инициира редица проекти през последните години в тази посока – като Фестивала на спомените GOATMILK, интернет портала "Аз живях социализма" – съвместно с Георги Господинов, Калин Манолов и Румен Петров, Международната платформа за събиране на истории "Моята улица Куба" и др.

Съвместно с кураторката Весела Ножарова през 2013 година стартира първите публични прожекции на непознатите филмови архиви на ДС и групови разговори за ролята на ДС в личния ни живот.

В биографията на Диана Иванова има множество журналистически награди, включително наградата на Австрийската пресагенция "Пишем за Централна Европа" за 2005-а година. Диана Иванова е част от екипа на Радио Свободна Европа между 1994 и 2003 година.





Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
25.05.2016 г. 15:37
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23649-izlozhbata-formi-na-saprotiva-se-zakriva-s-prozhektsiyata-na-dokumentalniya-film-chuy