Изложби

Vivacom Art Hall представя знаковите фотографии на Стив МакКъри

Човешкото лице като огледало на последиците от военни конфликти е запазената марка на американския фотограф

◊ СЪБИТИЕТО

На 25 май от 18.30 часа във VIVACOM Art Hall се открива изложбата „Iconic photographers“ на Стив МакКъри, организирана със съдействието на Студио Арт. Публиката ще може да разгледа изключителни фотографии и документални кадри от портфолиото на популярния фотограф до 17 юни.

Чрез снимки с уникална интензивност и красота, Стив МакКъри отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията.

Кариерата му стартира в края на 70-те години на миналия век, когато преоблечен като местен жител МакКъри преминава границата на Пакистан към контролираните от бунтовници райони на Афганистан, точно преди съветската инвазия. Крие фотографските ленти зашити в дрехите си. Снимките, които прави, са публикувани по цял свят и са сред първите, показващи конфликта в района.

Няколко години по-късно, когато се връща в Пакистан, в един от бежанските лагери МакКъри заснема най-разпознаваемите зелени очи на афганистанско момиче. Тя е на 12 години, когато обективът му запечатва невероятното й излъчване, като снимката става корица на юнското издание на списанието на американското Национално географско дружество през 1985 г. Тази фотография е известна като "Афганистанското момиче", а самоличността на девойката остава неизвестна в продължение на 17 години. Стив МакКъри издирва своята героиня до 2002 година, когато след много перипетии най-накрая отново се среща с Шарбат Гула. Името й в превод означава сладка роза. Тя чак тогава разбира, че очите й са отдавна известни на целия свят.

Стив МакКъри описва себе си като фотограф, който живее на „ръба на конфликтите“. Той създава забележителни снимки, вдъхновени от пътуванията му на 6 континента. Работата му обхваща военни конфликти, изчезващи култури, древни традиции до съвременни образи, но винаги запазва притегателната сила на човешките черти.

Като една от най-ярките личности в съвременната фотография, МакКъри е удостоен с някои от най-престижните професионални награди, включително безпрецедентните четири първи места в конкурса World Press Photo.

Българската публика ще може да разгледа подбрани кадри от богатото портфолио на Стив МакКъри между 25 май и 17 юни във VIVACOM Art Hall, ул. „Гурко“ № 4.

 


Автор:
Организаторите
Публикация:
25.05.2016 г. 14:46
Етикети:
Посетено:
815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23647-vivacom-art-hall-predstavya-znakovite-fotografii-na-stiv-makkari