Изложби

Изложба на Надежда Кутева в галерия "Резонанс", Пловдив

Изложба живопис, рисунки, акварели. 17 май - 11 юни 2016

Изложба на Надежда Кутева в галерия "Резонанс", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Резонанс"
представя

Надежда Кутева с изложба – живопис, рисунки, акварел

Откриване: 17 май 2016 от 18.00 часа,
галерия "Резонанс",
ул. "П. Парчевич" 14, Пловдив


Нaдeждa Кyтeвa e хyдoжник c бoгaтa твopчecкa биoгpaфия и e eдин oт нaй-caмoбитнитe бългapcки живoпиcци. Риcyвa нaтюpмopти, пeйзaжи, фигypaлни кoмпoзиции, изcлeдвa бългapcкoтo фoлклopнo нacлeдcтвo и cъздaвa пopeдицa цикли, пpecъздaвaщи бългapcкитe oбичaи и oбpeди. Извежда изкуството си  от фолклора, митологията и иконописта. Картините й ни носят щастието, че живеем в тази земя, газим тази трева, огрени сме от това слънце и тази светлина - пише за нея в. "Стандарт".

Надежда Кутева е родена в София. Завършва Стенопис (декоративно-монументална живопис) през 1972 в Националната художествена академия. Специализира в Corcoran School of Art, Вашингтон, САЩ.

Надежда Кутева е наследничка на Филип Кутев – не само по кръв, но и по дух. За нея българското и фолклорът са най-вечното нещо на тази земя. Успява да събере в живописта си и последната шевица, да погледне в душата на легендите и преданията, да пренесе полъха от слънцето и тревата по нашите ширини.

Има над 200 участия и над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина (Япония, Македония, Холандия, Германия). Носител е на десетки награди, сред които са Награда за живопис – „Родопа” гр. Смолян (1983), Награда за живопис – „Златю Бояджиев” (1985), „Владимир Димитров - Майстора” (1989)

През 1986 г. участва в юбилейна изложба „40 години ЮНЕСКО” – Париж, Франция, а през 2004 г. печели Награда за живопис в І Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ”, гр. Стара Загора.

Има участия в международни симпозиуми и пленери. Нейни творби са притежание на НХГ и СГХГ - София, градските художествени галерии в Бургас, Габрово, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора, Сливен; Музей за съвременно изкуство Шчечин - Полша; Народна галерия Братислава, Словакия; частни колекции в България, Англия, Германия, Корея, САЩ, Франция, Холандия, Гърция и др. Освен художник, Надежда Кутева е автор на статии и рецензии за изкуство, съавтор и водещ на два филма на БНТ за българския национален костюм, преподавател по живопис в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов ".


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Десетилетия преминавам през ул. „Иван Вазов“, любувайки се на прекрасните сгради и великолепните платани - гледка, омайваща поколения художници.

И ето – в един студен майски Гергьовден потеглих отново към центъра. Не стигнах много далеч – още първите стъпки ме приковаха и рисунките започнаха да излизат една от друга – фасади, покриви, мансарди – онези величествени сгради от преди век, които правят физиономията на града.

Така започнах цикъла „Пловдив“. Моят Пловдив.

Завръщайки се в София – седмица след седмица „разчитах“ своите рисунки, така както се разчитат партитури, които дават ключа да се роди следващият етап – акварели, маслени платна.

Скиците се оказаха малко, недостатъчно; веднъж навлязъл в тази тема, художникът се влюбва и заживява с копнежа да се връща тук отново и отново, за да освежава сетивата с бездънната култура на този град.

Като че ли тракийските ми прадеди ме доведоха тук. А великолепните ми колеги ме накараха да се почувствам в „свое място“.

Пловдив е град за художници,
Пловдив е град на художници,
чувствам, че съм един от тях.“

Надежда Кутева


Автор: Антония Димитрова, галерия "Резонанс"
16.05.2016 г. 16:19
Посетено: 1506
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23576-izlozhba-na-nadezhda-kuteva-v-galeriya-rezonans-plovdiv