Изложби

"Бяло. Бяло. Бяло" в Софийската градска художествена галерия

Изложба в рамките на София Хартиен Арт Фест 2016

"Бяло. Бяло. Бяло" в Софийската градска художествена галерия


◊ ИЗЛОЖБАТА

Бяло. Бяло. Бяло

София Хартиен Арт Фест 2016
12 май - 12 юни 2016

Откриване: 12 май, четвъртък, 18.30 часа
Софийска градска художествена галерия


Експозицията е част от програмата на София Хартиен Арт Фест 2016. За шести пореден път в различни галерийни пространства на София, фондация „Аматерас” представя изкуството на творби от хартия. Тази година фестивалът ще премине под мотото „ТРАНСФОРМАЦИЯ В ХАРТИЯ” и това е свързващата линия между  разнообразните акции в рамките на събитието.

Изложбата в СГХГ показва произведения от хартия на български и чужди автори, обединили своите усилия около идеята за белия цвят като носител на пластични ефекти, естетически внушения и духовни послания.
 
Хартията е любим материал за много творци, които намират в нея изключително разнообразни възможности за израз. Многобройни техники и начини на третиране могат да й придадат пластичност, обеми или движение. Хартията е крехка, уязвима и нежна, но също така и груба, жилава, твърда. Многопластова или прозрачна, с различна фактура, релеф или форма, тя създава неизчерпаемо разнообразие от структури, пространства и състояния.

Белият цвят, символ на чистота, духовност и съвършенство, е особено изразителен за спецификата на хартията. Като контраст със сложните и напрегнати отношения в съвременния свят, експозицията въвежда зрителя в един свят на ефирна тишина, на изящна игра, съзерцание и духовно осмисляне.

Сред участниците в изложбата са Анджиола Чърчил, Маргарета Манервик, Джими Пуули, Аяко Абе Милър, Даниела Тодорова, Йошио Хасегава,  Валентин Балев, Yuko Nishimura, Ина Дамянова, Рагхилдур Стефансдотир, Рената Гирлеро и Атанас Михалчев.

В рамките на изложбата са предвидени лекция на Галина Герасимова на 19 май, видеолекция за магията на театър БУДО и пърформанс на 25 май.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
12.05.2016 г. 16:25
Етикети:
Посетено:
1895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23545-byalo-byalo-byalo-v-sofiyskata-gradska-hudozhestvena-galeriya