Изложби

Художниците Моника Роменска и Янко Ненов гостуват в Русе

Графика и живопис в Художествена галерия

Художниците Моника Роменска и Янко Ненов гостуват в Русе
Янко Ненов и Моника Роменска, снимка ХГ Русе


◊ СЪБИТИЕТО

От 10 до 20 май 2016 Художествена галерия - Русе представя изложбата на двамата пловдивски художници Моника Роменска и Янко Ненов. Различни и в същото време обединени от духа на стария град, авторите представят пред приятели и новите си почитатели в дунавския град своите творчески търсения, размисли върху платна с различни изразни средства.

Моника Роменска е позната на русенци от 2009-а, когато плени публиката с живописните си послания, вплетени в планинските пейзажи. Този път обаче художничката избира един твърде познат свят - светът на град Макондо от творчеството на писателя Габриел Гарсия Маркес. Сякаш времената и героите се препокриват, човешките страсти са притихнали в графичните изображения на Роменска и докосват зрителя. На фона на тъмните графични изображения летят ято пеперуди или пък се откроява по едно живописно крило. Символиката на красивите пеперуди е въздействаща и интелигентно вплетена в нашата действителност (аналог на латиноамериканската). Въпреки вулкана от черни емоции, все още има хора, чиито мечти летят във Вселената. Дали талантливата Моника Роменска не провокира съвременниците си с пеперудени послания?

Янко Ненов привлича с приказни скулптурни релефи и живопис. Творецът увлекателно ни въвежда в историята за стария Пловдив, за любовта на Зографа, за обикновеното сиво ежедневие както в Русе, така и в града под Тепето. В общото пространство, което дели с Моника Роменска, живописецът също представя мистиката на нашия свят, но от видимата страна, цветно и приказно, почти галещ сетивата с любимата си палитра. Противопоставянето между двата свята на графиката и живописта подсилва неподправеното чувство за лекота и свобода на мисълта, които характеризират творбите на гостуващите художници в Художествена галерия Русе.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Моника Роменска е родена в Пловдив през 1958 г., където живее и работи. Завършила е графика в НХА през 1983 г., след което специализира в Лайпциг. Началото на творческия й път е свързано с група “Ръб”, основана в Пловдив от група съмишленици, сред които са Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски и др. “Ръб” е от първите неформални творчески обединения у нас, от средата на 80-те. В Пловдив Моника Роменска ръководи галерия “Работа с хартия” и е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство в старата градска баня. Работи в областта на графиката, живописта, артистичната книга и инсталацията. Участва във всички по-големи изложби на съвременно българско изкуство у нас и в чужбина.

Янко Ненов е роден в Княжево през 1950 г. Завършва „Графика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново. Живее и работи в Пловдив.

"Яйцето, което напусна земята" е творба, вдъхновена от мисълта за бъдещето на човечеството през следващото хилядолетие. С това произведение пловдивският художник Янко Ненов е единственият българин сред творците, представени в антологията "Портрет на света". Колажът е изпратен през 1994 г. в Гьоте институт - Торино, защото инициативата за мащабния проект е италианска.

Дванайсет години по-късно пловдивчанинът получава албум с творби на 128 артисти от цял свят, сред които световноизвестният френски скулптор Сезар. На всяка страница, редом с произведение на изобразителното изкуство, са отпечатани текстове на съвременни мислители - философи, поети, политици... Пловдивският творец е на една страница с Евгений Евтушенко. Сред великите имена са Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Габриел Гарсиа Маркес, Харолд Пинтър, Умберто Еко...

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.05.2016 г. 16:49
Посетено:
2682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23543-hudozhnitsite-monika-romenska-i-yanko-nenov-gostuvat-v-ruse