Изложби

Галерия "Възраждане" празнува 70-ия рожден ден на Владимир Генадиев

Изложба графики и рисунки

Галерия "Възраждане" празнува 70-ия рожден ден на Владимир Генадиев

  

◊ СЪБИТИЕТО

На 17.05.2016 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба графики и рисунки на доц. Владимир Генадиев.

С изложбата ще отпразнуваме и 70-годишнината на автора. Изложбата ще продължи до 31.05.2016 г.


Мощната естетска култура на Владо режисира сложните фигуративни постановки (при които на нито едно тяло не е спестено нищо) така интелигентно, с такъв финес на рисувалната линия и светлосенките, че дори и най-преплетените телоблъсканици стоят леко и елегантно върху белия лист. Застоиш ли се да гледаш по-дълго, започваш да изпитваш особено, светло опиянение, сякаш опитваш скъпо бяло вино. Опиянение от майсторството на ръката, фантазията и реализаторската способност на един творец, изцяло и необратимо отговорен пред себе си и пред зрителя за високото естество на всеки щрих, на всяка творба. Творец, непоколебимо съществуващ в природата на авторското си кредо, ясно осъзнал генетичните модулации на таланта си.

Безкомпромисно разобличаващ лицемерния фалш в битовизма на днешния Homo Sapiens, художникът не му прощава нищо. В пиршеството на пороците, Владовите човеци, някъде елегантно, другаде брутално, но винаги композиционно организирани, ни втурват в днешния социум. Генадиев, всъщност, винаги е бил социално отговорен автор.

Доказал през годините голямата си дарба на график, Владимир Генадиев сякаш все по-малко се нуждае от външни прояви и показност. Той потъва все повече в собствения си творчески свят, преследва неотстъпно и задълбочено онзи идеал за съвършенство, за постоянно обновяване, без които талантът, колкото и да е голям, зацикля и залинява.

Затова ние като галеристи, а надяваме се и Вие като зрители и приятели, с нетърпение очакваме новите творби на Владо Генадиев и същевременно с това да отпразнуваме и неговият юбилей.

Краси Алексиева, 2016 г.
Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
11.05.2016 г. 14:42
Посетено:
1822
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23528-galeriya-vazrazhdane-praznuva-70-iya-rozhden-den-na-vladimir-genadiev