Изложби

Изложба "Васил Докев-баща: от 80-те години до днес"

Самостоятелна изложба на Васил Докев в галерия "Етюд"

Изложба "Васил Докев-баща: от 80-те години до днес"


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 14 май, събота, от 19:00 часа в пространството на галерия "Етюд" ще се открие самостоятелната изложба на Васил Докев - "Васил Докев-баща: от 80-те години до днес".

До 14 юни в Галерия "Етюд" ще може да видите творчеството на художника Васил Докев и неговата абстрактна живопис. В изложбата, чийто куратор е дъщерята на художника - Яна Докева, са показани картини от различни периоди на творчеството на Васил Докев от 80-те години на 20. век до днес.

Работил дълги години като художник на сценографии и костюми за най-големите български фолклорни ансамбли, художникът базира своята живопис на принципите на българското и съвременно етноизкуство, а големите му познания в тази област оформят стила на неговото рисуване. Реални и фантазни персонажи населяват картините, а древни символи и знаци крият житейската мъдрост и нравствените принципи на поколения. Васил Докев засяга теми, свързани с обожествяването на стихиите, небесните светила, смирението пред съдбата и превратностите на живота. Картините имат първичната сила на древната примитивнa рисунка и стремеж за връщане към изгубената чистота във възприемането на света.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА 

Васил Докев е роден на 22 май 1938 година в София.

Завършва Национална художествена академия в София специалност Приложна графика при професор Александър Поплилов през 1972 година.

Работи в областта на театралния плакат, запазения знак, пространственото оформление. Един от най-големите специалисти в областта на визуалния български фолклор и семантика на знаковата символика. Дългогодишен художник на ансамбъл „Пирин“, Благоевград, ансамбъл „Тракия” в Пловдив, ансамбъл „Северняшки” в град Плевен, ансамбъл „Българе”, София и други. В последните десетилетия работи в областта на българския символичен фолклор, абстрактна живопис, сценография, фолклорни костюми, накити. Негови авторски произведения в тази област са представяни в повече от 60 държави в целия свят.

Основател е на първата частна галерия в София.

Имал е самостоятелни и групови изложби в частни и държавни галерии в София, Варшава, Прага, Атина, Москва, Лондон, Братислава, Улан Батор, Женева, Монтрьо, Брюксел.

Автор:
Венцислава Стоянова, Яна Докева
Публикация:
09.05.2016 г. 16:46
Посетено:
2361
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23510-izlozhba-vasil-dokev-bashta-ot-80-te-godini-do-dnes