Изложби

Изложба на студенти от НБУ в галерия "Ларго", Варна

Сборна изложба "Expression Art", 11-30 май 2016 г.

Изложба на студенти от НБУ в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

сборна изложба на студентите от Департамент „Изящни изкуства“ на НБУ

Expression Art


11-30 май 2016 г.
   
На 11 май 2016 год. от 18:30 ч. в арт галерия “Ларго” се открива сборна изложба “Expression Art” на студентите от Департамент „Изящни изкуства“ на Нов Български Университет. Част от представените в експозицията студенти са участници в пленера “Expression Art”, който се провежда от 9 май на Златни пясъци.

Преди откриването на изложбата от 14:00 до 18:00 часа в галерията ще бъде проведен Ден на Oтворените врати на НБУ. Денят на Отворените врати и откриването на изложбата ще включат представянето на департаментите по изкуства от преподавателите и присъстващите студенти, пред поканените млади хора - ученици и кандидат-студенти. Събитията ще бъдат съпътствани от неповторимото звучене на електронната музика на проф. д-р Симо Лазаров, колегата му Юли Анков и студенти на НБУ, обучавани в модул „Компютърно музициране”. Събитията са посветени  на 25-годишния юбилей на НБУ и се провеждат със съдействието на ФБО, БФ и Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ. 


◊ ИЗЛОЖБАТА

По време на пленера “Expression Art” и в изложбата ще бъдат представени и отбелязани съвременните методи и средства в преподаването в изящните изкуства. Проектът утвърждава водещата и новаторска роля на НБУ пред широката общественост. В изложбата “Expression Art” участват студенти от базовите, бакалавърските и магистърски програми на НБУ, включени са докторанти, както и завършили вече студенти с отличие. Участват следните департаменти в НБУ: „Изящни изкуства”, „Кино, реклама и шоубизнес”, „Музика” и „ Дизайн и Архитектура”, с програми: „Анимационно кино”, „Графичен дизайн”, „Живопис и стенопис”, „Стъкло и порцелан”, „Информатика”, „Информационни технологии” и др. 

Представени са както традиционните начини на работа при изящните изкуства - живописни, графични и пр. технологии, така и съвременни мултимедийни техники на артпроизводство. Студентите рисуват с таблет, с многобройни мултимедийни програми за изграждане на визия, както и скулптиране. Забележителни са и представените картини от стъкло, създавани в обновения творчески арт-център на НБУ. Тематиката е разнообразна, включваща от етнографски, животински и природни мотиви, до историческа и фантазна тематика.

Пленерът на НБУ на Златни пясъци се провежда вече 18 години. Станал традиционен, през него са преминали стотици студенти с интерес към изкуството. Той предвижда натоварена програма с творческа работа, ежедневни конферанси, еко-пърформанси на плажа с участието на галерия „Резонанс”, Пловдив, посещение на „Аладжа манастир” и лекции от водещите преподаватели.
 
доц. д-р Анна Янева
Преподавател по рисуване и живопис
НБУ, Департамент „Изящни изкуства”


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
09.05.2016 г. 16:43
Посетено:
1455
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23507-izlozhba-na-studenti-ot-nbu-v-galeriya-largo-varna