Изложби

Изложба на Кина Петрова и Альоша Кафеджийски

Живопис и скулптура в Галерия 8, Варна

Изложба на Кина Петрова и Альоша Кафеджийски
Кина Петрова, "От брега..."; Альоша Кафеджийски, "Разпятие"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия 8 представя

Кина Петрова – живопис
Альоша Кафеджийски - скулптура

4.05. – 29.05.2016

Откриване на изложбата на 4.05.2016, сряда, 18.00 ч.
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ 8а, Варна


Поредната съвместна изложба на артистичното семейство Кина Петрова и Альоша Кафеджийски ще бъда представена в Галерия 8, Варна, от 4 до 29 май 2016.

Камерна по своя характер, поради пространството на галерията, експозицията ще покаже две скулптури от дърво на Альоша Кафеджийски и осем живописни картини на Кина Петрова – пейзажи, обединени под общото название „От брега…“, а също и една творба, не принадлежаща към цикъла, наречена „Портата“.

„От брега…“ е заглавие, което включва многоточие. Авторката е вложила в него провокативната възможност към зрителя да постави на мястото на многоточието собственото си усещане за емоциите, които изпитва на морския бряг – меланхолия, радост, безбрежност, свобода, полет, стремеж към далечното и непознатото, и да завърши в себе си названието на картината, според личните си възприятия от изложбата. Цикълът е разработен в студената синьо-зелена гама на морето, която по принцип е характерна за цялостното творчество на художничката.

Кина Петрова е пристрастена към преосмисленото изобразяване на природата. Морето е една от честите й теми, което има своето логично обяснение – дъщеря на риболовец, родена и отраснала във Варна. Работи основно живопис и рисунка, дълги години е била сценограф, реализирайки многобройни театрални проекти у нас и в чужбина.

Альоша Кафеджийски, един от добре познатите български скулптори, автор както на монументална скулптура, така и на малка пластика, в която неизменно присъства човешката фигура. Работи основно бронз и дърво с условно оцветяване, епизодично камък. Роден и отраснал в Чипровци, носи в себе си вдъхновението от иконите, дърворезбата и чипровските килими, с които е фамилно свързан, посредством професиите на своите баща и майка. Двете творби, които авторът ще представи в изложбата са тематично свързани с годишния сезон и с предстоящия Великден, и носят названията „Разпятие“ и „Пролет“. Фигурални скулптури, но с различен емоционален заряд – от драматизма на Разпятието до закачливите детайли на пролетното настроение.


◊ ОЩЕ ЗА АВТОРИТЕ

Кина Петрова и Альоша Кафеджийски не могат да бъдат наречени „творчески тандем“. Съпружеската двойка всъщност е съчетание от две изключително ярки индивидуалности, всеки със собствен стил, независим и неподвластен на стила и изразните средства на другия.

Професионалните биографии и на двамата творци изобилстват от самостоятелни и групови изложби, национални и международни награди, присъствие във фондовете на престижни световни галерии, както и в колекцията на известния ценител на българското изкуство, белгийския колекционер Юго Вутен.

Може да се каже, че почти няма европейска страна, в която Кина Петрова и Альоша Кафеджийски да нямат артистично присъствие – Финландия, Франция, Холандия, Дания, Испания, Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Хърватска, Русия, Украйна, Италия, Швейцария, а също Япония и САЩ са били домакини на техни изложби, симпозиуми и участия в международни арт форуми, а също притежават техни произведения.

В национален мащаб са добре познати и почти няма български град, в който да няма техни творби – Националната художествена галерия, Софийска градска галерия, колекцията на Светлин Русев, а също и галериите в повечето големи български градове – Варна, Шумен, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен и други, съхраняват във фондовете си техни работи от различни периоди.

Автор:
Искра Павлова
Публикация:
28.04.2016 г. 15:49
Посетено:
1479
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23447-izlozhba-na-kina-petrova-i-alyosha-kafedzhiyski