Изложби

Колективна студентска изложба „Живопис“ в галерия "Дебют"

Творби на студенти от бакалавърска програма „Пластични изкуства“, модул „Съвременна живопис и стенопис“ и магистърска програма „Живопис“ на НБУ

Колективна студентска изложба „Живопис“ в галерия "Дебют"


◊ СЪБИТИЕТО

Колективна студентска изложба „Живопис“

Изложба на студенти от бакалавърска програма „Пластични изкуства“, модул „Съвременна живопис и стенопис“ и магистърска програма „Живопис“

28 април – 12 май 2016 г., Галерия „Дебют“, бул. „Васил Левски“ №62

На 28 април, четвъртък, от 13:00 часа в Галерия „Дебют“ (бул. „Васил Левски“ № 62) на Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ ще бъде открита колективната студентска изложба „Живопис“. Експозицията представя творби на студенти от бакалавърска програма „Пластични изкуства“, модул „Съвременна живопис и стенопис“ и магистърска програма „Живопис“ на департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет.

Изложбата ще бъде открита от доц. Валентин Савчев – ръководител на департамент „Изящни изкуства“.

Галерия „Дебют“ се помещава на партерния етаж на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, с което департамент „Изящни изкуства“ има дългогодишно сътрудничество и договор за прием на студенти в трети семестър. Мнозина от най-изявените студенти на бакалавърска програма „Пластични изкуства“ и магистърска програма „Живопис“ са възпитаници на тази елитна художествена гимназия и са участници в настоящата живописна изложба.

В експозицията са представени експресивни етюди на голо тяло, автопортрети, натюрморти, пейзажи и композиции, създадени в ателиетата по живопис под ръководството на професор Николай Майсторов и преподавателя по рисуване, живопис и стенопис – Станимир Божилов.

Николай Майсторов е почетен професор на Нов български университет. Преподава в магистърска програма „Живопис“ и бакалавърска програма „Пластични изкуства“ с модул „Съвременна живопис и стенопис“. Като творец той често е определян от критиката за феномен в българското съвременно изкуство – изключителен художник, за когото творческият акт е винаги дълбоко – философски осмислен. Артист, който създава своите произведения, без да се интересува от комерсиалните измерения на изкуството, а единствено за да изрази неспокойния си дух, отдавна надхвърлил границите на прозаичното и търсещ отговори на екзистенциалните въпроси на човешкото битие във Вселената.

Многократно е канен в Художествената гимназия, за да представи творчеството си и програмите по изкуства на НБУ, в които преподава.

В настоящата изложба преподавателската му школа е представена с някои от най-изявените му възпитаници: Божена Замфирова, Виктория Ефтимова, Даниел Русев, Диана Тодорова, Криста Кирова, Петя Иванова, Румен Кожухаров, Цветослава Кунова, Чавдар Тодоров и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 12 май 2016 г.

 


Автор:
НБУ
Публикация:
26.04.2016 г. 17:36
Посетено:
1842
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23443-kolektivna-studentska-izlozhba-zhivopis-v-galeriya-debyut