Изложби

Изложба „Идоли или идеали“, посветена на Априлското въстание

28 април - 31 май 2016, Национален военноисторически музей

◊ СЪБИТИЕТО

Националният военносторически музей представя изложбата „Идоли или идеали“, посветена на Априлското въстание

На 28 април (четвъртък) от 15.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 председателят на Народното събрание и патрон на честванията на 140-ата годишнина от Априлското въстание Цецка Цачева ще открие изложбата „Идоли или идеали“.

Лично оръжие и вещи на участниците в националноосвободителното движение, чийто връх е Априлската епопея, ще ни пренесат в онези времена, когато с непреклонна решителност и с цената на най-скъпи жертви те са воювали за освобождението на България. Сред уникалните експонати, които посетителите ще могат да разгледат, са Револвер „Гасер“, М 1870 и нож с ножна на Васил Левски, чиято революционна мрежа служи за основа на въстанието, сабя с ножна и визитна картичка на Христо Ботев, револвера на водача на Хвърковатата чета Георги Бенковски и други артефакти, които пазят духа на българите, записали името си в пантеона на безсмъртието.

В интерактивната експозиция на видео екрани ще бъде възкресен споменът за всички онези светли личности, подготвили и осъществили Априлското въстание, чрез тяхното най-ценно наследство – словото, пресъздало идеала им за свобода. Посетителите на изложбата ще се запознаят с идеите на участниците в Априлската епопея – Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Стефан Стамболов, Кочо Честименски, Панайот Волов, както и на други, които не са доживели да участват във въстанието като Васил Левски, Георги Раковски, Ангел Кънчев и Хаджи Димитър – всички, оставили ярка следа в националноосвободителното движение в България.

НВИМ ще провокира посетителите да довършат изложбата, избирайки между идолите – личностите, които са прокарали пътя към заветната свобода, и идеалите – движещата сила на промяната.

Изложбата може да бъде разгледана до края на май 2016 г.



За контакти:
Славея Сурчева – 0886678701
Калина Хинкова – 0886604162
Автор:
НВИМ
Публикация:
25.04.2016 г. 14:35
Посетено:
922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23432-izlozhba-idoli-ili-ideali-posvetena-na-aprilskoto-vastanie