Изложби

Изложба живопис и "Отворено ателие 2" на Мария, Валери и Богдан Върбанови

От 22 април до 5 май 2016 в Арт-център "Филипополис", Пловдив

Изложба живопис и "Отворено ателие 2" на Мария, Валери и Богдан Върбанови


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис и второ издание на "Отворено ателие" на Мария, Валери и Богдан Върбанови

От 22 април до 5 май в Арт-център „Филипополис“ гостуващи художници ще бъдат Мария, Валери Върбанови и синът им Богдан.

Редом със самостоятелната им изложба живопис в стил фотореализъм в Арт-център „Филипополис“, те ще осъществят за втори път своя авторски проект „Отворено ателие“. Авторите ще творят на живо и това ще се излъчва в реално време по интернет за целия свят. Разликата от Първото „Отворено ателие” е, че този път ще творят на живо заедно със сина си Богдан Върбанов - ученик в Х клас в НХГ ”Цанко Лавренов”, Пловдив, носител на наградата на публиката от миналогодишния Национален конкурс за млад автор (до 30 г.) на Галерия „Аспект” и стипендиант на Фондация „Комунитас”.
            
В продължение на две седмици от 23.04. до 4.05. тримата художници ще рисуват на живо по шест часа на ден и ще излъчват всичко случващо се в галерията в реално време по Интернет www.varbanov.dir.bg всеки ден от 13:00 до 19:00 ч.

В отвореното ателие те ще използват както конвенционална четка, така и аерограф. Заинтересованите ще могат да наблюдават целия процес на създаване на хиперреалистични картини и изграждането на триизмерен фотореалистичен образ.
Творците са предвидили също да има две интерактивни онлайн лекции за ученици от няколко школи по изкуствата в 4 града. Откритият урок ще разкрие подробности за съвременния реализъм и малко познатите в България фото и хиперреализъм. Ще има демонстрации и на различни живописни техники.             

След успеха на първото издание на проект „Отворено ателие“ в гр. Русе през 2009 г., Мария и Валери Върбанови успяват да наложат този интерактивен модел на взаимодействие между публика и творци в изобразителното изкуство чрез една високотехнологична креативност в представянето на живописта.

Вернисажът започва на 22.04 в 18:30 часа. Заповядайте на пресконференция няколко часа по-рано – от 13 часа в Арт-център „Филипополис”.


◊ АВТОРИТЕ ЗА ПРОЕКТА

С този проект искаме да разчупим традиционното представяне на художника в галерия - изложба, където има подредени творби, откриване, след което нищо не се случва!

Ще излъчваме процеса в реално време по интернет на нашия уебсайт, Фейсбук профил и на специално създадената за случая Фейсбук страница, като този път сме предвидили и излъчване на запис през останалата част от денонощието. Желанието ни е да направим достъпен един творчески процес, като пространството за изкуства «влезе» в домовете на хората посредством интернет мрежата.

В същността си това е един социално ангажиран проект за предоставяне на възможност на големи групи хора – социално слаби, с увреждания, и хора живеещи в отдалечени от културните центрове краища на страната, българите в чужбина – Проектът ще предостави възможност на тези хора за достъп до съвременно изкуство. Чрез излъчването на живо по Интернет ще се даде възможност и на тези големи групи от хора  да “влязат” в Галерията, а и в ателието на художниците.
Една от нашите цели е да бъдат заинтригувани младите хора чрез тяхната естествена среда и модел на комуникация. Другата ни цел е да създадем в навечерието на светлите Великденски празници достъпност до живота в галерията и за хората с увреждания, отново чрез Интернет. Убедени сме, че приобщаването на хората с увреждания е въпрос не само на милосърдие и благотворителност, както и че достъпността може да бъде осигурена не само чрез архитектурни решения. Покани за събитието ще бъдат изпратени до над 30 организации на хората увреждания  в България.

Второто издание на „Отворено ателие” ще бъде под мотото „Споделено” – Галерията-музей и любезните домакини сем. Малецови ще споделят пространството си с артистите, те от своя страна ще споделят с публиката творческия си процес; Мария и Валери споделят със сина си своите проекти, а той с всеотдайната си в работата ще сподели отговорността за доброто общо представяне.

Проектът ни Изложба, заедно с нашето “Отворено ателие” ще бъде поредната инициатива в рамките на нашия Колаборативен Проект от 2003 г. ‘Realistic + Abstract’.

С „Отворено ателие 2”, за втори път ще съчетаем наша живописна изложба с двуседмично демонстриране на творческия ни процес „на живо” пред широката публика – пред посетителите в галерията и излъчвано в реално време по Интернет. Първото издание на нашето „Отворено ателие” през 2009 г. в Русе бе първото по рода си в България, като амбицията ни бе това да се превърне в наша традиционна изява.


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Мария и Валери Върбанови са представители на модерното поколение млади български живописци. Двамата художници са свързани не само чрез брачен съюз, но и чрез споделена естетическа философия. Известни са с уникалната си колаборация в работата. През годините на творческата си кариера работят и реализират няколко съвместни и самостоятелни творчески проекти – в областта на абстрактното, реалистичното и фотореалистичното изкуство. Експериментират в широк спектър от жанрове – абстрактни и сюрреалистични композиции, натюрморт в класически реализъм до хиперреализъм, фотореалистични портрети.

В последните им творби от техния Нов проект "Realistic+Abstract” стартирал през 2003, съчетават реалистичното с абстрактното, създавайки няколко серии от абстрактни композиции чрез реалистични елементи.

Уникална е и живописната им техника, чрез която извайват хиперреалистично обектите в своите картини - (акрилни бои в/у платно), обикновенно върху черен грунд, чрез последователно използване на обикновенна четка и аерограф (air-brush. Традиционно на откриването на своите изложби авторите прожектират свой мултимедиен продукт: Workshop, където показват в детайли целия си творчески процес.В последните години експериментират и в сферите на фотографията, видео-арта и боди-арта. В сериите си от фотографии и видеоарт, които стартират от 2007 г., Мария и Валери прожектират свои произведения върху голо тяло, или върху телата на танцьори, и заснемат тези композиции във фото и видео, като по този начин съчетават визуалното изкуство с танца.

Мария и Валери са познати и добре продавани автори в България и в чужбина – в Норвегия, САЩ, Канада, Япония, Австралия. Живеят и работят като художници на свободна практика в гр. Пловдив.

Повече подробности за творчеството на двамата автори могат да се видят на техният уебсайт: http://www.varbanov.dir.bg


Автор:
Организаторите
Публикация:
22.04.2016 г. 12:07
Посетено:
1408
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23416-izlozhba-zhivopis-i-otvoreno-atelie-2-na-mariya-valeri-i-bogdan-varbanovi