Изложби

Павлин Коцев

Юбилейна изложба живопис

Павлин Коцев


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

продължителност: 1 юни – 22 юни 2006
откриване: 31 май, сряда, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия, ул. „Гурко” № 1


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В настоящата експозиция са включени живописни творби, създадени през последните години. Изложбата е посветена на 70-годишнината на автора.

Павлин Коцев е един от най-изявените представители на съвременния български реализъм. Години наред той възпява с поетично вдъхновение красотата на родното си село Типченица и околностите му. За художника то е съкровище с неизчерпаеми сюжети.

Влюбен в хората, земята, морето и небето, Павлин Коцев се стреми да ги претвори в картините си като символ на пулсиращия живот. Художникът приобщава зрителя към богатия си живописен свят. Картините му отключват съкровени чувства у зрителя, предизвиквайки го да се наслади на красотата и величието на природата и да не забравя своята духовна същност.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Павлин Коцев е роден на 13 юли 1936 в село Типченица, Монтанско. Завършва специалност Графика в Националната художествена академия в София при проф. Веселин Стайков и проф. Евтим Томов. Специализира в Париж през 1974. Посещава Венеция и Флоренция. През 1982 г. продължава образованието си в Санкт Петербург и Москва. Художникът има 14 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на НМБИИ, СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, Музей за изобразително изкуство "А. С. Пушкин", Москва, колекцията "Алойс Енглендер", Виена, частни колекции във Франция, Белгия, Германия, Кипър и др. Живее и работи в София.


◊ ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

„...Павлин Коцев рисува от натура, колоритът му е сочен, формата стабилно изградена... Интересът му е насочен към духовната
атмосфера, каквато излъчва всяка негова творба.”

Проф. д-р Валентин Ангелов
Автор:
СГХГ
Публикация:
29.05.2006 г. 17:00
Посетено:
2963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2335-pavlin-kotsev