Изложби

Фамагуста – призрачният град на Европа

Фотографска изложба в Музея за история на София

Фамагуста – призрачният град на Европа


◊ СЪБИТИЕТО

Фотоизложба със снимки от град Фамагуста, окупираният град на остров Кипър, ще бъде открита на 14 април 2016 (четвъртък ) в Музея за история на София.

Изложбата е организирана от Посолството на Кипър в България, по инициатива на Н. Пр. Посланика на Република Кипър в България г-н Ставрос Августидис и настоящият кмет на град Фамагуста г-н Алексис Галанос. Изложбата се открива под патронажа на кмета на град София Г-жа Йорданка Фандъкова.
  
Фотосите, които ще бъдат представени са направени преди турската окупация през 1974. Това са любителски фотографии от периода след войната и преди забраната за влизане в града. Изложбата показва многообразието на архитектурните и културно-исторически забележителности на града, природните картини и естествения ландшафт на брегова линия на Фамагуста. Така непреходността на едно от най-реалистичните изкуства – фотографията, умело предава уникалната атмосфера на града.
  
Град Фамагуста е възпят и от българският поет Никола Вапцаров:

И онзи див копнеж
по Филипините,
по едрите звезди
над Фамагуста?... 

Така създаденият поетичен образ на Фамагуста, завинаги остава в съзнанието, като място романтично и сакрално, пазещо спомените на едно лирично преживяване.
   
Понастоящем достъпът до град Фамагуста, както и до бреговата ивица близо до него е абсолютно забранен. Достъпът до блокираната зона, обхващаща град Фамагуста и неговите околности, бива отказан на представителите на Комисията по петициите на Европейския парламент по време на информационното им посещение на 27 ноември 2007 година от турската армия-окупатор.
  

◊ ФАМАГУСТА

Поглед към историята на град Фамагуста показва, че най-старите останки от населени места са открити в Енгоми – село, недалеч от съвременния град Фамагуста. Става въпрос за първоначално малка земеделска общност, основана през 17. век пр. Хр., но придобила значимост след 14. век пр. Хр., в резултат на все по-активните търговски връзки с Египет и сирийско-палестинския бряг. Към края на 13. век, Енгоми бива населено от ахейски колонисти, които построили нов град с улици и стена тип циклопски градеж. Градът бива разрушен от земетресение около 1075 г. пр. Хр., в резултат на което обитателите му се преместили в недалечна местност, където поставили началото на града-държава Саламин. Саламин става един от най-важните градове в Кипър, особено по времето на класическата и на римската епоха, а внушителните му руини все още напомнят за някогашното му величие. Земетресенията през 332 и 343 г. пр. Хр. разрушават града, по-късно построен отново от император Константин II, който го нарича Констанс. Градът получава отново предишната си слава, като се превръща в административен и религиозен център. Поредица от арабски нашествия от средата на 7. век довеждат до окончателното разрушаване на града, чиито обитатели се преместват в Арсиное – град, разположен на юг от Констанс.
  
Името „Аммохостос“ е първото, за което има писмени сведения по време на византийския период, заместващо това на Арсиное, което постепенно спира да се употребява. Византийският период трае в продължение на хиляда години и утвърждава Кипър като част от гръцкия християнски свят. По време на френското и венецианското присъствие от 12. до 16. век, „Аммохостос“, наричан Фамагуста от новите си владетели, става едно от най-големите пристанища и търговски средища на източното Средиземноморие. Османските турци завладяват Фамагуста през 1571 г. след деветмесечна обсада, като три години по-късно прогонват цялото гръцко население извън стените на града. Изселените гърци се заселват в покрайнините му и новият град, който с времето се разраства и става по-голям от укрепения град, става известен под името Вароша. „Фамагуста“, обаче, остава още от тогава като официално название на целия град – стар и нов, докато Вароша се използва, за да означи частта от града, населявана единствено от гръцко население.
  
Кипър попада под британско управление през 1878 г. в резултат на договореното по време на Берлинския конгрес и бива провъзгласен за британска колония след влизането на Турция в Първата световна война срещу Англия и нейните съюзници. От получаването на своята независимост до турската окупация през 1974 г., Фамагуста е най-важният и проспериращ град на Кипър. Градът процъфтява като център на търговията, туризма и културата. В миналото Фамагуста е бил „перлата“ на източното Средиземноморие.


За повече информация:
Тел: 02/ 9617730
Факс: 02/ 8629470
Email: sofiainfo@mfa.gov.cy


Автор:
Организаторите
Публикация:
12.04.2016 г. 12:45
Посетено:
3106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23326-famagusta-prizrachniyat-grad-na-evropa