Изложби

Изложба живопис на Цветелина Максимова и Росен Кръстев във Варна

11-29 април 2016, Галерия A&G Art Meeting

Изложба живопис на Цветелина Максимова и Росен Кръстев във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис на Цветелина Максимова и Росен Кръстев в
галерия A&G Art Meeting, Варна

11-29 април 2016
Откриване – 11.04., 18 часа

Търновският културен десант в галерия A&G Art Meeting продължава. След скулптора Георги Минчев двама живописци от старата столица ще превземат Варна с оръжията на изящното изкуство. Изискана и естетска експозиция е априлското предложение на варненската галерия към ценителите.

Творческият тандем от Велико Търново Цветелина Максимова и Росен Кръстев представя около 15 платна в художественото пространство на ”Братя Шкорпил” 13. Елегантният изказ на двамата художници добре хармонира с атмосферата на старата къща, проектирана от известния варненски архитект Дабко Дабков в началото на миналия век.

В специално подготвените за A&G Art Meeting картини Цветелина Максимова работи в областта на чистата абстрактност, води я експресията, която се опитва да овладее по време на творческия процес. Тя обича да експериментира с различни материали, с удоволствие го прави и тук: акрил, пигменти, смоли, въглен; в картините си използва колаж, акварелни ефекти, напластявания. Нейният етикет обаче е изключително фината естетика на цветовите хармонии и уклона към монохромност.

И още няколко определения, които кореспондират с натюрела на художничката: емоционалност, искреност, спонтанност, майсторство.

В тази изложба Росен Кръстев се отдалечава от традиционно по-фигуративната си живопис, като прави крачки в посока на абстракцията. В платната му се усеща влияние на пейзажни елементи, но много условно; тук художникът привнася някаква деликатност на изображението, лекота, въздушност... Използва маслени бои, туш, пастел, акрил, колаж. Работите му имат известна близост с рисунката – те са по-непосредствени от обичайния му изказ, по-поетични и дишат по-свободно.


◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Цветелина Максимова и Росен Кръстев са възпитаници на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Цветелина Максимова работи в областта на съвременните визуални изкуства - живопис, ленд арт скулптура, инсталации, обекти. Използва различни видове материали, предимно природни, натурални пигменти, дърво, хартия. Член на Арт-група “Дупини”. Специфична част от нейното творчество е свързана с православното изкуство, повече от 25 години тя рисува икони.

Художничката участва много активно в общи изложби и арт прояви в България, Португалия, Германия, Аржентина, Сърбия, Украйна, Белгия, Хърватска, Италия, Англия, Чехия, Швейцария. Носител е на много национални и международни награди за живопис и иконопис.

Самостоятелни изложби:

. 2015 - Галерия „Нико”, Бургас, с Росен Кръстев и Иван Кънчев
. 2014 - Галерия 8, Варна, с Росен Кръстев
. 2013 - Галерия ”Париж”, София
. 2009 - Галерия ”Париж”, София
. 2007 - Галерия ”Буларт”, Варна
. 2006 - Галерия “Топ Арт”, Велико Търново, с Орфей Миндов – скулптура
. 2003 - Галерия “Артея център”, Варна
. 1995 - Градска художествена галерия ”Борис Георгиев”, Варна


Росен Кръстев работи в областта на фигуративната живопис. Участва в много групови изложби във Франция, Швеция, Холандия, Швейцария, Македония. Включва се в повече от 20 международни и национални изложби, салони и пленери в България.

Самостоятелни изложби:

. 2015 - Галерия „Нико”, Бургас, с Цветелина Максимова и Иван Кънчев
. 2014 - Галерия 8, Варна, с Цветелина Максимова
. 2009 - Галерия „Папийон”, Варна, България
Галерия „Арт-М”, Трявна, България
. 2008 - Галерия „Париж”, София, България
. 2006 - Галерия „Буларт”, Варна, България
. 2003 - Al Fanar Art Gallery, Кувейт
. 2000 - Галерия „Буларт”, Варна, България
. 1995 - ГХГ „Борис Георгиев”, Варна, България
. 1994 - Галерия „Студио Спектър”, София, България


Срещата с авторите е на 11 април между 14 и 15 часа.
A&G Art Meeting, Варна, ул. ”Братя Шкорпил” 13
За контакт: 0885 581 473, Анна Халамян


Автор:
Галерия A&G Art Meeting
Публикация:
08.04.2016 г. 15:06
Посетено:
1415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23300-izlozhba-zhivopis-na-tsvetelina-maksimova-i-rosen-krastev-vav-varna