Изложби

Национална изложба по случай 150 г. от рождението на Пенчо Славейков

12 април - 9 май 2016 г., Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Национална изложба по случай 150 г. от рождението на Пенчо Славейков


◊ СЪБИТИЕТО

Националният литературен музей, неговият филиал Къща-музей „Петко и Пенчо Славейков“ в София и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“
представят

Национална изложба, посветена на 150 г. от рождението на Пенчо Славейков


Изложбата ще бъде открита на 12 април 2016 г. в 11.00 часа в Централното фоайе на Националната библиотека от проф. дфн Боряна Христова - директор на Библиотеката, и от г-н Пламен Крайски – директор на Националния литературен музей.

Изложбата се организира в навечерието на 150 години от рождението на поета – 27 април 1866 г. Тя включва оригинални авторски и преводни книги на Пенчо Славейков, негови лични вещи, снимки, ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения от фондовете на  Националната библиотека и от къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в София.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Разказът във витрините започва от родното място на поета, с изглед от процъфтяващия през Възраждането в икономическо и културно отношение град Трявна. Интересни фотографии показват семейната среда и моменти от ранните години на Пенчо Славейков.

Представени са още по-важните периоди от живота и творческото дело на поета - неговият студентски период в Лайпциг (1892–1898 г.), принадлежността му към литературния кръг „Мисъл”, сътрудничеството му в списание „Мисъл”, дейността му като директор на Народния театър. От фондовете на Националната библиотека са експонирани ръкописи и документи, които представят дейността му като поддиректор и директор на културната институция. Много от тях се показват за първи път пред широката публика. Отделено е място и за неговите сътрудници в Библиотеката – Пейо Яворов, Петко Тодоров, д-р Никола Михов и др. 

Изложбата включва и лични вещи на твореца – неговата дървена мастилница с метални орнаменти и синьо стъкло, перодръжката от писалищната му маса, уредът му за масаж на ръцете, нож за рязане на хартия, цигаре, шал, както и пишещата машина „Адлер”, която се съхранява в музея. Подредени са и вещи на неговата спътница – поетесата Мара Белчева - саше за носни кърпички от червена коприна, кожени ръкавици, копринен шал, изящен сервиз от дома й и др. 

С ръкописи, картички и писма е представена духовната връзка между двамата творци, съвместната им работа по превода на „Тъй рече Заратустра“ от Ницше и поемата „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г. Проследени са последните  години от изгнаничество на  поета и смъртта му в Брунате - Италия.

При откриването на изложбата актьорът Янко Лозанов ще изпълни творби на Пенчо Славейков.

Автори и куратори на изложбата са д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов от Националната библиотека и Здравка Никовска, главен уредник на Къща-музей „Петко и Пенчо Славейкови“.

Експозицията може да бъде посетена от гражданите и гостите на София до 9 май т. г.

* * *

За контакти и допълнителна информация:

Здравка Никовска, главен уредник на Къща-музей „Петко и Пенчо Славейкови“, тел. 02 987 19 45, GSM 0899 84 40 46,  zdravkanik@abv.bg

д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов – Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, тел. 02 9183 169, r.ivanov@nationallibrary.bg





Автор:
Организаторите
Публикация:
07.04.2016 г. 12:44
Посетено:
1765
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23282-natsionalna-izlozhba-po-sluchay-150-g-ot-rozhdenieto-na-pencho-slaveykov