Изложби

„Между точката и чувствата“ - изложба на Даниел Дянков

Нова изложба в Галерия 8, Варна

„Между точката и чувствата“ - изложба на Даниел Дянков


◊ ПОКАНА

Уважаеми дами и господа,

Заповядайте на 8 април, петък, в Галерия 8 във Варна, от 18.00 часа на откриването на поредната самостоятелна изложба на Даниел Дянков. Русенският артист представя една колекция от живопис и рисунки, обединени под мотото „Между точката и чувствата“.

Даниел Дянков не е от художниците, които работят бързо, участват във всички прояви или налагат драстично концепции за изкуството. Сдържан и деликатен в отношенията си с хората, селективно наблюдаващ потока от художествена и житейска информация, той налага дистанция между себе си и околния свят в тази степен, която му позволява упорито и търпеливо да разработва своя тематичен кръг и последователно да извежда определени пластични проблеми.

Сглобява парчета от минало и бъдеще, докосва се до съществуващи и несъществуващи тайнства и ги представя в синтезиран вид. Белязани със спокойната увереност на зрелостта, картините и рисунките му излъчват философски лиризъм. И не е нужно човек да има пророчески дарби, за да усети, че сред множеството агресивни почерци, които дирят поле за изява, тъкмо тихата живопис на Даниел Дянков ще се задържи в цедилката на времето и ще допълни числото на сериозните фактори в българското изкуство. Самовглъбен, очевидно посветен в първичната и проста символика, с която човечеството обозначава изконните понятия на космическото си битие, Даниел Дянков ни потапя в един свят, в който знаци и орнаменти, вплетени в бавен ритъм, увличат зрителя отвъд баналното битие, за да ни примирят в крайна сметка с него и да ни внушат някои забравени истини за собствената ни човешка природа.

 
Даниел Дянков е роден през 1965 г. в Русе. Завършва Художествената гимназия в София. През годините има над 30 самостоятелни изложби в България, Швейцария и Германия. Особено цени съвместните си проекти и изложби с Емил Попов, Милко Божков и Стоян Цанев.

Носител е на наградите „Акад. Дечко Узунов“ (1994 г.), Диплом от Министерството на културата (1998 г.), стипендия на Фондация „Про Хелвеция“ – програма Изток-Запад (1998 г.), Диплом от I Биенале на малките форми в Плевен (2002 г.), „Бургаската Венера“ – Биенале" Приятели на морето", Бургас (2006 г.).

Изкушен от словото, има две стихосбирки – „Между Точката и Тъгата“, ИК "Жанет 45", 2012 и „След Точката“, ИК "Парнас", 2015 г. с рисунки на Милко Божков.

 
Заповядайте, ще се радвам да се видим.

Б. Стателов

Автор:
Галерия 8
Публикация:
06.04.2016 г. 14:26
Посетено:
2350
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23278-mezhdu-tochkata-i-chuvstvata-izlozhba-na-daniel-dyankov