Изложби

Матю Битон открива изложбата на Лени Кравиц на 7 април във Vivacom Art Hall

На 8 април Матю Битон и галеристът Питър Кьолн ще изнесат лекция

Матю Битон открива изложбата на Лени Кравиц на 7 април  във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата FLASH на Лени Кравиц, която тръгна на турне от Лос Анджелис пристига у нас след броени дни, заедно с фотографския проект на личния му фоторепортер Матю Битон – Ascension.

Откриването предстои на 7 април, от 18.30 във VIVACOM Art Hall в присъствието на Матю Битон и австрийския галерист Питър Кьолн. Изложбите пристигат у нас благодарение на фондациите “Америка за България” и „Мусиз“, в партньорство с VIVACOM и ще останат в България до 7 май. Всички фотографии от изложбата ще могат да бъдат закупени.


Ден след откриването на изложбите, на 8 април от 18.00 часа в същата зала ще се проведе лекцията на Матю Битон и Питър Кьолн. Битон ще разкаже за годините работа с всички звезди, с които е работил, както и за своите музикални проекти.

В своята част от лекцията, създателят на фотографската галерия OstLicht във Виена, Питър Кьолн, по чиято идея в една изложба се обединяват проектите FLASH и Ascension, ще направи паралел между средата, в която работят артистите в тази сфера у нас и в Австрия. Той ще говори и за добрите практики, с които на запад успяват да канализират усилията на талантите в тази сцена.

Питър Кьолн започва кариерата си като рекламен фотограф. Основава музея за съвременна и класическа фотография WestLicht във Виена и го управлява над 10 години. Създател е и на фотографската галерията OstLicht, отново там, която се простира на 500 кв.м и чиято библиотека пази над 20 000 тематични издания. Тази галерия притежава и правата за разпространение и продажба на снимките от изложбите FLASH и Ascension.
Създава първият по рода си магазин „Лайка“ за стари и нови фотоапарати и оборудване от марката, като в момента е и нейният най-голям разпространител в световен мащаб.

Матю Битон е фотограф, графичен дизайнер на музикални албуми, продуцент, носител на Грами и личен фоторепортер на Лени Кравиц. За своята 20-годишна кариера пред обектива му са заставали легендарни звезди – от Лени Кравиц до Мик Джагър и Джей Зи.
Автор е на дизайна на над 750 плаката, обложки на албуми и корици на книги на някои от най-известните икони на попкултурата — като Тарантино, Джеймс Браун, Принс, Тейлър Суифт, работи и като музикант за саундтраците на филми като „Терминатор“, поредицата „Трансформърс“, “Хари Потър” и др. Номиниран за наградата Грами през 2009 за бокс сета на Джейнс Ъдикшън A Cabinet Of Curiosities, а през 2012 е награден с рицарски орден на Франция за приноса си в изкуството.


* * *

Събитието е шестата изложба от платформата „Майстори на фотографията“, която показа работите на някои от най-известните и влиятелни американски фотографи – като Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена, Майкъл Хюи и Бил Оуенс. Всички експозиции бяха представени пред българската публика във VIVACOM Art Hall. 

FLASH се осъществява от фондациите „Америка за България“ и „Мусиз“, с партньорството на VIVACOM и със съдействието на Посолството на САЩ, Посолството на Австрия и Столична община. Фондация „Мусиз“ благодари за съдействието на винарна „Братя Минкови“, които поднасят комплимент към събитието с най-новата си серия вино – Le Photographe, и на „Гранд Хотел София“, на Вип Трейдинг Дидживижън - официален представител на Leica за България, Вирджиния Пъблишинг, Анимато Мюзик и Юнивърсъл Мюзик България.


Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
04.04.2016 г. 20:58
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23263-matyu-biton-otkriva-izlozhbata-na-leni-kravits-na-7-april-vav-vivacom-art-hall