Изложби

"Обекти и илюзии" - изложба на Сирма Сарафова-Ораховац

7 април – 27 май 2016, Sariev Contemporary, Пловдив

"Обекти и илюзии" - изложба на Сирма Сарафова-Ораховац


◊ СЪБИТИЕТО

SARIEV Contemporary, Пловдив
представя

Сирма Сарафова-Ораховац
"Обекти и илюзии"

самостоятелна изложба

Куратор: Мария Василева

7 април – 27 май 2016

Откриване: 7 април, 18:30 ч. в присъствието на художничката и куратора


SARIEV Contemporary има удоволствието да представи самостоятелната изложба на Сирма Сарафова-Ораховац – „Обекти и илюзии“. Изложбата ще бъде открита на 7 април от 18:30 часа в присъствието на самата Сирма Сарафова-Ораховац и куратора Мария Василева. Изложбата ще може да бъде видяна до 27 май 2016 г. в галерия SARIEV Contemporary на ул. „Отец Паисий“ 40 в Пловдив.

През 2005 г. в изложбата „Прозорецът“ в Софийска градска художествена галерия кураторът Мария Василева включва две платна от малко познатата Сирма Сарафова. Те веднага правят впечатление с почти абстрактното си излъчване, минималистичните композиции и деликатното боравене с цвета.

Така започва преоткриването на една художничка, която макар и с дълга творческа биография, незаслужено остава в сянка.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Сирма Сарафова е родена на 28 март 1937 г. в гр. София. Внучка е на големия български актьор Кръстьо Сарафов. Ученичка на Асен Белковски. През 1956 г. завършва с отличие Художествената гимназия в София. През 1963 г. се дипломира в Художествената академия в София в класа на проф. Илия Петров, специалност „Живопис“.

Първата й самостоятелна изложба през 1982 г. е оценена от Кирил Кръстев, който определя картините й като „безплътни багрено-линеарни хармонии”. Толкова „тънки и фини, че отиват до и зад границите на нежните японски лирични двустишия или на кристалната поезия на Николай Лилиев”.

Следващата изложба на Сирма Сарафова-Ораховац е цели 24 години по-късно, когато по покана на Олимпия Николова излага в галерия "София Прес" (2006).

През цялото това време Сирма Сарафова не престава да рисува, но работата й остава скрита зад стените на ателието. От една страна, тя никога не е приета за член на Съюза на българските художници, което в годините до 1989 г. е определящ фактор за реализацията на твореца. От друга, налице е дълбоката й убеденост, че творчеството е нещо съкровено и трябва добре да се опазва. Оформила своите възгледи и покрай приятелството си с художничката Славка Денева, Сирма Сарафова развива през годините силно чувство за независимост и неподчинение на готови формули. Последователност и отсъствие на компромиси – това е нейната рецепта за изкуство.

Благодарение на събудения интерес към работите й след 2005 г. за Сирма Сарафова-Ораховац започва нов творчески период. Тя се ориентира към еклектични натюрморти, обединяващи обекти и сувенири от различни страни и култури. Нарисувани нарочно с известна детска наивност, ярки цветове и големи празни полета, работите се превръщат в иронични коментари на глобалния свят.

Изложбата в галерия SARIEV Contemporary включва произведения от различни периоди, както и някои от предметите – обект на нейните композиции. Експозицията в известна степен пресъздава и атмосферата в дома на художничката, пълен с картини и любими предмети. Изложбата се опитва да покаже в концентриран вид енергията и силата на Сирма Сарафова-Ораховац, която макар и останала не напълно разбрана през годините, продължава да работи и да звучи изключително съвременно.


Изложбата на Сирма Сарафова-Ораховац е част от практиката на галерия „Сариев“ за търсене и преоткриване на автори, чиято работа, независимо дали в или извън контекста на съвременното изкуство и въпреки историческата дистанция, остава актуална и днес. Такива са изложбите на Иванка Сокерова (2008), група Ръб (2009) и Сашо Стоицов (2012).




Автор:
Стефка Цанева
Публикация:
03.04.2016 г. 16:47
Посетено:
2570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23255-obekti-i-ilyuzii-izlozhba-na-sirma-sarafova-orahovats