Изложби

Сицилианска култура в Националния етнографски музей

Изложби „Обредни хлябове от Салеми, Сицилия“ и „Керамично вълшебство от Каникати, Сицилия“

Сицилианска култура в Националния етнографски музей


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

От 29 март до 28 април посетителите на Националния етнографски музей ще имат възможността да опознаят изяществото на сицилианската духовна и светска култура, представени от две паралелни изложби на първия етаж в музея. Първата включва олтар, окичен с множество обредни хлябове от Салеми в чест на Свети Йосиф, а втората – пъстрата керамика на г-жа Кармела Ферери от Каникати.

Откриването и на двете изложби ще бъде на 29 март, вторник, от 17:00 ч. в централното фоайе на музея.

„Обредни хлябове от Салеми, Сицилия“

Изложбата е създадена от Музея на хляба в Салеми, Сицилия. Осъществява се под патронажа на Италианския културен институт в сътрудничество с Академията за образователни и културни иновации Италия – България, Община Самоков и ИЕФЕМ – БАН.

И днес в Салеми се почита Свети Йосиф (Сан Джузепе), покровителят на семейството. За 19 март са приготвяни олтари, наричани „Вечерите на Свети Йосиф”, чието име напомня за евангелските вечери. Тези олтари винаги са подготвяни от хора, които са получили благодат поради застъпничеството на светеца. До неотдавна човекът, който се e обрекъл на светеца и е организирал Вечерята, е обикалял улиците на града босоног и молел за милостиня, за да може да сбъдне своя обет.

Подготовката за Вечерите е дълга и продължава повече от 15 дни. Дели се на няколко етапа: приготвяне на хляба, сглобяване на олтара и осигуряване на храната за угощението. За подготовката и изработката на хляба отговарят жените в семейството, подпомагани от съседки, когато става дума за големи количества. Използваните инструменти за изобразителното оформяне са познати и ползвани в ежедневието: джобни ножчета, гребен с гъсти зъби, ножици, игли и ламаринен уред с малки зъбци. Хлябовете имат характерен златист цвят и блясък, добит от разбито яйце с капки лимон, намазани преди изпичането.

След приготвянето на хляба се преминава към подготовка на дървеното скеле за олтара и цялата конструкция около него. Скелето се изработва от греди, дървени оси, въжета и цялото е покрито с мирта (чемшир) и лавър. Тази структура наподобява храмовата. Върху олтара се подреждат хлябове, посветени на Иисус, на Светата Майка и Свети Йосиф. Около тях се подреждат множество хлябове с различна големина и декорация, които пресъздават  библейската история на Сътворението.

След официалното откриване на изложбата, гостите на Националния етнографски музей ще могат да видят по какъв начин се извършва оформянето на хлябовете от представителите на Музея на хляба. Изложбата ще остане в музея до 28 април.


„Керамично вълшебство от Каникати, Сицилия“


Изложбата „Керамично вълшебство от Каникати, Сицилия“ представя красивите творби на г-жа Кармела Ферери. Родена в Сицилия през 1959, г-жа Ферери приема керамиката за водещо свое основно занимание и бизнес. Тя учи керамика при известния керамик от Шака професор Фелипе Навара и става собственик на цех за керамика Типичита (Tipichìta) в Каникати, Сицилия.
Кармела прави копия на старинни средновековни образци на сицилианска керамика. Тя използва и орнаменти от традиционни образци, които доразвива в творбите си. Особено въздействащи са образите на растения, животни и човешки кралски ликове – в изящни форми и пъстри цветове, които даряват с магично обаяние и свежест всяка стая, в която попаднат.

Цехът ѝ се превръща в място за срещи и благодатна почва за творческото въображение на много даровити дами от Каникати, които създават своя асоциация за култура и изкуство. Целта на сдружението е да насърчава изкуството във всичките му форми, като момент на обединение. В керамичното вълшебство Кармела Ферери и нейните приятелки въвеждат и ученици от началните и средни училища в Каникати.

Изложбата може да се види в Националния етнографски музей, от 29 март до 27 април.

Заповядайте!


Автор: Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
29.03.2016 г. 14:17
Посетено: 1459
Етикети: керамика, обичаи, традиции, изложба, ИЕФЕМ - БАН, обредни хлябове, Салеми, Каникати, Сицилия
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23217-sitsilianska-kultura-v-natsionalniya-etnografski-muzey