Изложби

Галерия "Възраждане" празнува 60-ия рожден ден на Владимир Пенев

Изложба живопис

Галерия "Възраждане" празнува 60-ия рожден ден на Владимир Пенев


◊ СЪБИТИЕТО

На 05.04.2016 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Владимир Пенев, по случай неговата 60-годишнина. Изложбата ще продължи до 25.04.2016 г.

"Реалността е вдъхновението за създаване на голяма част от моите картини. “Брегът”, “Разходка”, “Улицата” са имената на цикли, в които работя от дълго време. За мен те не са само смислови, географски понятия. Подобно на поета, който открива едно вътрешно, вторично, скрито значение на думата, така и тези понятия имат своята вътрешна логика и значимост.

Многопластовата реалност, различните нива на възприемане на делничното, баналното, познатото и натовареното му с друго, по-различно, особено значение, са поводът за създаването на тези реалистични композиции.

Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете - сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.

Външната привлекателност на голи тела, цветя, архитектурни пейзажи, са поводът да изразя тези свои разбирания за живописта, които се опитвам да постигна чрез класическа рисунка, форма и пространство."

Владимир Пенев



Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
29.03.2016 г. 14:23
Посетено:
1270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23214-galeriya-vazrazhdane-praznuva-60-iya-rozhden-den-na-vladimir-penev