Изложби

„Балканите - споделеното наследство” - изложба на Иво Хаджимишев във Варна

Изложбата се представя за първи път в България

„Балканите - споделеното наследство” - изложба на Иво Хаджимишев във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 24.03.2016​ г., от 18:00 ч. в Градска художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна се открива изложбата „Балканите - споделеното наследство” - фотографии на Иво Хаджимишев. 

Този фотографски проект, превърнал се в представително издание за паметниците на българската култура от Античността до епохата на Възраждането, е иницииран и реализиран от известния български фотограф Иво Хаджимишев.

Като част от програмата за отбелязване на 25-годишнината на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, изложбата ще бъде представена за първи път в България.

Културното събитие ще бъде съпътствано от майсторски клас “Фотографията, като способ за съхранение на културно-историческото наследство”, в който освен фотографът Иво Хаджимишев, лектори ще бъдат изкуствоведите проф. Иван Маразов и доц. Ралица Русева. 

Майсторският клас ще постави началото на новата магистърска програма „Художествена фотография“ – плод на партньорството на университета с емблематични имена, сред които и това на Иво Хаджимишев.


◊ ЗА ПРОЕКТА 

Цивилизациите на Балканите - споделеното  наследство

Огромното натрупване на богати културни пластове е характерно за Балканския полуостров. Този  кръстопът, в географския, политическия и културния смисъл на думата, е бил винаги привлекателен за "нашествениците". Някой от тях са били отблъсвани или са отминавали, а други са се задържали, пуснали са дълбоки корени, създали са своите държави, родили са империи, които на свой ред са се претопили. Но всеки е оставил своите следи, част от които са в културните пластове, върху които са разположени сега съществуващите държави. Границите са пулсирали като приливите и отливите. Водили са се тежки, често безсмислени - бих си позволил да кажа понякога братоубийствени войни, но наследените от предшествениците богатства (привнесени или създадени на място) са оставали в станалата обща основа - на територията на Балканския полуостров, независимо от геополитическите промени на повърхността, за да бъдат откривани в последните столетия - до ден днешен. И тези безценни паметници са имали и имат интересна съдба. Значителна част от тях все още трябва да бъдат търсени в европейските или отвъдокеанските колекции, други са съхранени тук - в музеите и архивите на днешните балкански страни.

Отдавна мечтаех да направя фотографска изложба, в която да бъдат показани на едно място някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни. Съзнавам, че темата е необятна, почти невъзможна за реализиране, ако още в самото начало не се приеме, че правя  добронамерен опит - без претенции и възможност за всеобхватност в този камерен формат.

Идеята беше подкрепена от STICHTING HORIZON Netherlands - Naarden. Тук искам да изкажа своята благодарност на всички членове на фондацията, обитаващи три държави - Великобритания, Холандия и Германия, за тяхното доверие и безкрайно търпение.

В началните ни разговори по тази идея беше решено да се структурира екип от експерти, които да бъдат поканени да напишат обзорни въвеждащи текстове за Античността и Средновековието, и да бъдат  основни консултанти в бъдещата работа.

Беше решено също така, когато това е възможно, в тази група да бъдат включвани и учени от съответните страни, които да коментират свободно от своя гледна точка паметниците на културата, включени в проекта.

Роди се и идеята да бъде поканен френски хуманитарист, който да посети в процеса на развитието на проекта държавите, обект на нашето внимание, за да опише своите впечатления (в традициите на френските пътеписи от 18.-19. век) от Балканите днес - в началото на ХХI век.

Както обикновено се случва, заснетият материал се оказа десетки пъти повече от предвидения обем на изложбата и книгата.

Още преди генералното съставяне на тази изложба част от заснетите материали послужиха за съставянето на колекцията "The Manuscript Heritage of the Balkans VI-XVIII Сentury".

В същото време бяха издадени две фототипни издания с уникалните манускрипти от Албания: "BERATUS I, 6th сentury", и "BERATUS II, 9th сentury", както и каталогът "Сиянието на Византия - украсени гръцки ръкописи от Балканите" придружител на едноименната изложба - създадени по повод XXII Международен конгрес за Византийски изследвания състоял се в София - България през 2011 година.

Ето така, стъпка по стъпка се създадоха тази изложба и книгата.

Трябва да кажа, че съм дълбоко признателен на всички хора, които по един или друг начин се включиха в този проект със своите знания, висока култура и талант, те направиха всичко възможно, за да подпомогнат тази странна на пръв поглед идея: да създадем заедно един положителен образ на Балканските страни, чрез който без комплекси за малоценност да напомним на Света за богатото културно наследство по нашите земи, което днес - в началото на ХХI век ни обединява.

Иво Хаджимишев


Автор:
Организаторите
Публикация:
24.03.2016 г. 14:37
Посетено:
1353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23182-balkanite-spodelenoto-nasledstvo-izlozhba-na-ivo-hadzhimishev-vav-varna