Изложби

София се среща с изложбата „Страдание и спасение“

Изложбата гостува в Нов български университет

София се среща с изложбата „Страдание и спасение“


◊ СЪБИТИЕТО

Мобилната изложба „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“ отваря врати на 24 март, четвъртък, от 17:00 ч. в Нов български университет, София.

Експозицията гостува в столицата по покана на департамент „Антропология“. Очаква се на откриването да присъстват посланикът на Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан, както и представители на академичната общност, институции, учени, медии.

Изложбата на сдружение „Европейски пространства 21“ разказва за съдбата на еврейските общности в Северна България. Тя е резултат от теренно етноложко проучване, проведено по проект „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО от Финансовия механизъм на ЕИП. Регионалните исторически музеи в Русе, Шумен и Варна партнират активно в реализацията. Целта на проекта е да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора. Всички материали са достъпни на сайта www.pametta.com

Експозицията пристига в София от Кюстендил, където гостува по покана на регионалния музей в къщата „Димитър Пешев“ – дом на подпредседателя на Народното събрание, инициатор на така нареченото писмо от народните представители за спасяването на българските евреи през 1943 г. Повече от три хиляди зрители посетиха изложбата по време на гостуването в градовете Русе, Шумен и Варна. Очаква се през месец май турнето да продължи в Ловеч.

Изложбата се състои от 22 постера с текстове и изображения. Включва откъси от видео-интервюта с 30 представители на еврейските общности в Североизточна България. Аудио-илюстрации добавят звукови картини към експозицията.


Сдружение „Европейски пространства 21“ е базирано в Русе. Работи от 1999 г. Фокусира се върху дейности, свързани с хора, общество, медии и арт. Реализира проекти за съхраняване и популяризиране на местната памет. Сдружението е регистрирано да извършва дейност в обществена полза.

Контакт: Цвета Ненова
Сдружение „Европейски пространства“
тел. 0898 386 351
e-mail: tsveta.nenova@gmail.com
web: www.pametta.com
Facebook: Страдание и спасение / Anguish & Salvation

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.03.2016 г. 12:58
Посетено:
931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23175-sofiya-se-sreshta-s-izlozhbata-stradanie-i-spasenie