Изложби

Изложба на корици на книги и детски илюстрации от Испания и Португалия

24 март - 30 април 2016 г., Институт Сервантес - София

Изложба на корици на книги и детски илюстрации от Испания и Португалия


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на корици на книги и детски илюстрации от Испания и Португалия

24 март - 30 април 2016 г.

Откриване: 24 март, 19.00 ч.,
Пространство Сервантес / Институт Сервантес София, ул. „Св. София” 3

Изложбата е предоставена от екипа на Софийския международен литературен фестивал и е създадена специално за третото му издание през 2015 г.

„Търсейки образци в творчеството на илюстраторите от Иберийския полуостров, открихме прекрасна нова страна, нова посока, друг почерк в оформлението на книгата. Илюстрациите са обединени от общото усещане за чистота на изображението, от красивия досег на наивизма. Смели и сякаш освободени от всякакви задръжки са илюстраторите, запазили в себе си нещо наивно и чисто, сякаш още не са се разделили с детството.“

Куратор - Рада Якова / Изложбен дизайн – арх. Петър Захаринов, за серията модулни конструкции "TapeFlips".


◊ ИЗЛОЖБАТА ВКЛЮЧВА

• Селекция корици на книги от „Естрада Дизайн“ (Испания), които представят новаторска мисъл и рекламен подход. Тези корици обикалят света, гостували са в Музей за дизайн и мода (Лисабон), Арт Базел (Маями), музея Гугенхайм (Билбао) и др. Представят се и творби на художници от Португалия с техните корици и скици, които показват процеса на работа и начина на мислене на авторите.
   
• Селекция детски илюстрации - едно пътуване във времето с творбите на Катарина Собрал (Португалия) и Исидро Ферер (Испания), носители на множество награди за детска илюстрация. Двамата автори ни връщат назад във времето, към детството, към игрите, разказват цели истории, емоции, хора и пейзажи.

• Речници: Тъга, Гняв, Нежност и Страст, участвали в третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“, чийто основен мотив е: „Нов прочит на познати думи“. Четирите думи бяха своеобразен общ код за литературата и темперамента на страните от Иберийския полуостров и България. Всеки от речниците съдържа творческите интерпретации за тъга, гняв, нежност и страст на писателите, участници във Фестивала през 2015 г. Това е последният път, в който ще могат да бъдат видени.

*Речниците са изработени по идея на Havas Worldwide Bulgaria, част от цялостната кампания на Фестивала. Художник на илюстрациите - Гергана Змийчарова.

Изложбата ще продължи до 30 април 2016 г.

Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
22.03.2016 г. 14:04
Посетено:
1494
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23168-izlozhba-na-koritsi-na-knigi-i-detski-ilyustratsii-ot-ispaniya-i-portugaliya