Изложби

„Безкрайности“ в Галерия-музей „Класика“

Изложба на Христо Христов и Венцислав Марков

„Безкрайности“ в Галерия-музей „Класика“


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Тодоровден столичната Галерия-музей „Класика“ представя авторската изложба „Безкрайности“, която се открива на 18 март от 18:00 ч. Събитието е посветено на празника, който тази година се чества на 19 март. Творбите в изложбата са тематично подбрани и отразяват любовта на човека и артиста към конете и свързаността на празника с едно от най-обичаните и умни животни.

„Безкрайности“ е с автори Христо Христов – популярен български художник, известен с класическите си масла, на които изобразява именно коне. До него със скулптура застава младият автор Венцислав Марков.

Изложбата ще продължи до 28 март, адресът на галерията е: ул. „Юри Венелин“ 32, София.


◊ АВТОРИТЕ

Христо
Христов завършва Художествена гимназия в София през 1981 г., а през 1993 г. - Художествена академия, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“. От 1988 г. работи в областта на илюстрацията, живописта, рисунката, комикса и оформлението на печатни издания - книги, корици, каталози, календари, плакати, телевизионна реклама и др. Участвал е в редица самостоятелни и общи изложби и пленери в страната и чужбина. Куратор на две изложби. Зад гърба си има самостоятелна изложба в Българския културен център във Варшава. Негови творби притежават български и чужди колекционери. От 2015 г. преподава „Програми за графичен дизайн“ в Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), София.

Венцислав
Марков е роден през 1984 г. във Варна, където живее и работи. Завършва художествена паралелка в НУИ „Добри Христов“ и специалност „Метал“ в Национална художествена академия, София. От 2015 г. е председател на „Сдружение на художниците – Варна“. Има над 40 участия в колективни изложби в различни галерии в България, Румъния, в Българските културни институти във Варшава и Берлин, както и самостоятелни изложби в страната. Носител е на първа награда от конкурса за уникати на Международния панаир на занаятите във Варна (2008 г.) и на колективна награда „Варна“ със Сдружение Evolution (2012 г.). Работи с бронз, метал, керамика, камък и други материали. Реализирал е и монументални пластики.




Автор:
Организаторите
Публикация:
18.03.2016 г. 17:19
Посетено:
1930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23148-bezkraynosti-v-galeriya-muzey-klasika