Изложби

Боряна Венциславова в СГХГ

Живот зад блясъка на свежия грим


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Навън беше винаги тъмно" на Боряна Венциславова


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: 30 май, вторник, 19.00 часа
Продължителност: от 30 май до 2 юли 2006
Софийска градска художествена галерия


◊ ПОВЕЧЕ

Навън беше винаги тъмно” поставя социален проблем в галерийно пространство – това е проект за жени, станали жертва на трафик на хора от Източна Европа – глобална индустрия с жива човешка плът – тема, дълго време подценявана от официалните власти у нас – без реална или поне адекватна реакция от общественото мнение – напротив – сблъсък със стереотипите на (пост-)патриархалното мислене – жената като изкупителна жертва за собственото си ... лекомислие?

Защо се показва такъв проект в България – именно затова, защото много от жертвите произхождат от тук, но за тях не се знае почти нищо у нас – за сметка на това страната се е прочула с тази „стока” в Централна и Западна Европа, където е създаден и проектът.
           
Идеята възниква като тема за дипломна работа на Боряна
Венциславова
в Университета по приложни изкуства, Виена. Авторката започва изследване, чийто резултат е мултимедийна инсталация – разговорите, срещите, сближаването с пострадалите жени провокират интервюта, фотографии и видео от реалния живот – този, който тече зад блясъка на свежия грим, кадифените завеси, червените фенери...
Автор:
Яна Костова, куратор на проекта
Публикация:
25.05.2006 г. 14:59
Етикети:
Посетено:
712
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2313-boryana-ventsislavova-v-sghg