Изложби

Камък, музика, хартия - през март в галерия A&G Art Meeting, Варна

Скулптурна изложба, концерт с музикални скулптури и представяне на книги

Камък, музика, хартия - през март в галерия A&G Art Meeting, Варна


◊ КАМЪК | МУЗИКА | ХАРТИЯ

През март в A&G Art Meeting:


• Мартиан Табаков и Мартин Трифонов – „Концерт без име” – 17.03., 18.30, Концертно студио на Радио Варна

Георги Минчев, скулптура – 18.03., 18 часа, A&G Art Meeting

Книги, илюстрирани от Мила Янева – 19.03., 18 часа, A&G Art Meeting

Очакваме Ви!



Уникален и изключително разнообразен пролетен сезон е подготвила варненската галерия A&G Art Meeting. Първите събития са през март – в три последователни дни ще станете свидетели на скулптурна изложба, концерт с музикални скулптури и представяне на книги с акцент върху илюстрациите.

Скулпторът Георги Минчев е голямото име в афиша този месец. Обекти и композиции от камък и метал, системи за обтягане от стоманени въжета – такъв е материалният образ на идеите, които са намерили подходящата форма. Търновският автор ще покаже около 8 творби, обединени в два цикъла – „Приблизително безкрайно” и „Фрагмент от нещо по-голямо”. Скулптурите са с размер между 50 сантиметра и метър, изпълнени са с нетрадиционна мисъл и фантазия, които далеч надхвърлят конкретността и почти клонят към безкрайност...

Всичко зависи от идеята – може да е нещо безплътно, или нещо, което трябва да има много плът и тежест – споделя Георги Минчев. Работил е с почти всички материали, в последните години обаче предпочита камък – просто идеите, които идват, му се струват хубави за камък. Изключително продуктивен и динамичен автор – впечатляващ е списъкът с изложби, участия в пленери и симпозиуми, награди. Негови монументални творби може да откриете на различни места в България и по света; те не просто се вписват в градската или природна среда, а често я дописват. Специалистите го определят като майстор на сетивната форма с оригинално усещане за материал.

Понякога нещата се получават бързо, друг път материята се съпротивлява по-дълго в изчакване на точния момент на завършеност. Самият творец счита, че „правенето на изкуство разчита на постигането на момент, в който то бива възприемано като актуално и вълнуващо, т.е. изкуството постига своя контекст”.

Изложбата на Георги Минчев се открива на 18 март от 18 часа в художественото пространство на ул. ”Братя Шкорпил” 13 във Варна.


Ден по-рано, на 17 март от 18,30 Концертното студио на Радио Варна ще приюти един от най-оригиналните проекти на галерия A&G Art Meeting – „Концерт без име”. Двама млади скулптори - Мартиан Табаков и Мартин Трифонов ще свирят на куб, каса и обловиден инструмент – музикални скулптури, създадени от Мартиан Табаков. Един от талантливите ученици на големия български скулптор проф. Емил Попов се интересува сериозно и от музика, и това едва ли е случайно – той произхожда от известната музикална фамилия Табакови. Свири на китара, създава авторски композиции, импровизира, експериментира. Мартиан Табаков е номиниран за театралната награда „Икар” 2016 в категория „дебют” за авторска музика и изпълнение на живо в „Росмерсхолм“ от Хенрик Ибсен, реж. Явор Кирилов, Театър – Студио Персона.

Как започва обаче историята с т.нар. „музикални скулптури”? Със заиграване с всевъзможни неща в ателието.

"Докато създавах скулптурите, преминах през различни етапи, изнамерих и съвсем нови идеи - разказва Мартиан. Едно от нещата, които открих за себе си, е че всичко е носител на звук и при подходящи обстоятелства той може да бъде извлечен от дадения обект и използван за изграждането на определена атмосфера. Впоследствие се фокусирах върху тази страна на нещата и създаването на предмети специално заради тяхното звучене."

„Концерт без име” ще продължи 40 минути. Входът е 6 лева, за ученици, студенти и пенсионери – безплатно.


Мартенският афиш на галерия A&G Art Meeting включва още едно интересно събитие. На 19 март ще бъдат представени три книги, илюстрирани от младата художничка Мила Янева – две авторски истории и една приказка от Оскар Уайлд. При създаването им авторката е търсила както визуално, така и тактилно въздействие,  единно преживяване, което да предаде на читателя чрез словото, картината и триизмерността на книгата.

Тази среща ще е разказ за зародилата се още в детството любов към четенето, през вдъхновението от него, подтикнало ме да го изрисувам, до днешния ден и разбирането ми за книгата като цялостен художествен обект и мое изразно средство – споделя Мила Янева.

Представянето на книгите започва в 18 часа в къщата на ”Братя Шкорпил” 13.

Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
16.03.2016 г. 13:37
Посетено:
1026
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23121-kamak-muzika-hartiya-prez-mart-v-galeriya-a-g-art-meeting-varna