Изложби

Среща с един ловец на образи

Изложба "Фото-щрак" в Дома на хумора и сатирата

Среща с един ловец на образи


◊ СЪБИТИЕТО

От 17 март т.г. в зала 7 на музея „Дом на хумора и сатирата” Франсиско Пунял Суарес (Испания) гостува със самостоятелната си фотоизложба „Фото-щрак”.

Ще имаме възможност да общуваме с интересен творец, един от многобройните участници в 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Запленен от постиженията на Дома и от широкия мащаб на дейността, решава да покаже своя изложба на това престижно място. За целта е подбрал 34 смешни фотографии. „Харесва ми да се занимавам с пронизващите очи и искрящата усмивка на смешната фотография” – доверява фотографът.


◊ АВТОРЪТ

Франсиско Пунял Суарес
е роден през 1950 г. в Матансас (Куба), завършва журналистика в Университета в Хавана (1974 г.) и веднага започва филмовата си кариера в Кубинския институт по кинематографично изкуство и индустрия (ICAIC). Режисьор е на документални филми и помощник-режисьор на кубински филмови творци. Като продуцент в репортажния отдел на ICAIC създава повече от сто издания с акцент върху критичния репортаж, подсилен с дози хумор и сатира.

Печели първа награда на Фестивала на хумористичната фотография в Бойерос, Хавана (1988 г.). Получава специално поощрение от журито на Фестивала на новото латиноамериканско кино в Хавана за документалния филм „Вечно губещи“, режисиран съвместно със Сантяго Алварес (1991). Пътува до Санта Крус де Тенерифе, Канарските острови, където провежда кино уъркшопове и работи съвместно с продуцентите Луна Лена и Риос ТВ (1996 г.) През 2000 г. се премества в галисийския град Ла Коруня, където живее в момента.

Негови хумористични фотографии са публикувани в местни издания, в испански електронни медии и международни хумористични списания.

Участва в журито на престижния Международен фестивал ПортоКартун, организиран от Националния музей на печатарството в Порто, Португалия (2001 и 2002), в журито на Наградата за графичен хумор Curuxa, във Фене (2001, 2003 и 2004). През 2013 г. е член на международното жури на конкурса „Карикатура от световната преса”, провеждан в португалския град Синтра. През същата година излага фотографиите си от изложбата „Фото-щрак“ в Националния музей на печатарството в Порто и в Залата на хумора в Пирасикаба, Бразилия. Оттогава до днес фотографии и статии на Франсиско Пунял могат да се намерят на www.mundiario.com.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Фотографиите в изложбата разкриват активен и чувствителен творец. Вълнува го светът на предметите и животните, на човешкия бит, урбанистични сюжети, небивали ситуации или странни стечения на обстоятелства, на неща, които са извън нормата. Току открием познати гледки, родеещи се с нашата действителност – на изоставени безхаберно стари красиви сгради...

Ето какво е за него смешната фотография: „Една добра смешна фотография ще ни накара да се разсмеем и замислим. А смехът, силен или тих, открит или прикрит, неминуемо избухва, когато хуморът е налице, а това потвърждава, че всичко е възможно.”


Г-н Суарес няма да присъства на вернисажа, затова е подготвил специално видеообръщение към габровската публика. В него споделя: „Много благодаря за дадената ми възможност да покажа хумористичните си фотографии. Много съм щастлив, че публиката ще се наслади на творчеството, което съм създал през годините. Фотографиите показват хумористичната страна на живота, която е много важна част за всеки от нас. Когато изляза навън, търся образи, които улавят всички контрасти, преувеличения и двусмислици. Надявам се, че творбите ми ще Ви разсмеят, но и ще Ви накарат да се замислите. Приканвам всички да използват фотоапаратите си в търсене на подобни изображения!”

„Фото-щрак” очаква своята публика до средата на месец април.

 

Автор: Венета Георгиева-Козарева
12.03.2016 г. 13:38
Посетено: 937
Етикети: хумор, фотография, изложба, Габрово, Музей Дом на хумора и сатирата, Франсиско Пунял Суарес, Фото-щрак
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23088-sreshta-s-edin-lovets-na-obrazi