Изложби

„Народни и художествени занаяти“ – една удивителна изложба базар с демонстрации

От 9 март до 20 април в Националния етнографски музей

„Народни и художествени занаяти“ – една удивителна изложба базар с демонстрации


◊ ПОКАНА

25 майстори на народни художествени занаяти ще превърнат в шеметни работилници три зали в Националния етнографски музей от 9 март до 20 април.

Изложбата базар с демонстрации се организира от Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти – София и Института за етнология и фолклористика с Националния етнографски музей при БАН. Посетителите ще могат не само да разгледат изкусните традиционни произведения от различни материи и материали, но и да сами да видят дългия път на тяхното изработване и, ако решат, да си купят тези, които най-много им харесат.

Освен своя дългогодишен опит, гостите носят със себе си типичното за българските майстори сладкодумие. Посетителите могат да разговарят свободно с тях и научат много неща за занаятите, за българските традиции в работата и за Задругата на майсторите.

Задругата на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ) е създадена през 1967 г. като самостоятелна творческа организация, обединяваща майсторите на народните художествени занаяти в България. Сред основните задачи записани в постановлението, чрез което се създава Задругата,  са съхраняването на традициите на народното приложно изкуство и осигуряването на приемственост между поколенията, разпространяването в страната и чужбина на произведенията на народните художествени занаяти, както и отстояването на принципа за противопоставяне срещу упадъчните влияния и безвкусицата. Днес, във високо технологичния ни свят,  тези задачи продължават да звучат актуално, а в навечерието на своя половин вековен юбилей, Задругата продължава да се стреми към тяхното постоянно изпълнение и реализация. Настоящата изложба базар с демонстрации е поредното събитие от превърналото се в традиция дългогодишното партньорство между Националния етнографски музей и Задругата. Участие ще вземат няколко поколения майстори от Задругата на майсторите в София, някои от тях помнещи дори „началото” преди почти 50 г. Всички те представят уникални произведения на народните и художествени занаяти.

Откриването на изложбата е днес - 9 март от 17:30 часа!

Заповядайте!

 


Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
09.03.2016 г. 11:12
Етикети:
обичаитрадициибазаризложбаИЕФЕМ - БАН
народни и художествени занаяти
Посетено:
1681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23065-narodni-i-hudozhestveni-zanayati-edna-udivitelna-izlozhba-bazar-s-demonstratsii