Изложби

160 години от рождението на Георги Данчов

Изложби в гр. Чирпан

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба, посветена на 160 години от рождението на Георги Данчов Зографина, бе открита в ХГ ”Н. Манев" - гр. Чирпан.

В експозицията са представени 49 различни по формат, тематика и техническо изпълнение произведения - платна и пластики, дело на утвърдени и по-малко познати чирпански автори.

Сред тях са както известния Никола Манев, заедно с Владимир Кондарев, Илия Вичев, Елена Понева, Костадин Събев, Милена Попова, така и тези с първо участие Гергин Гергинов, Славчо Славов, и най-младите Стела Борисова, Росен Кондарев, Дончо Пройчев и други.

Портрет на Георги Данчов Зографина, роден в Чирпан, бе представен от уредника на ГХГ - художника Владимир Кондарев. Творбата е маслена живопис и авторът е успял едновременно да постигне максимална прилика с фотографския прототип, но и да проникне до дълбокото "Аз" на голямата историческа личност.

Откритие за чирпанските художници и зрители бе скулптурата на Мозафер Сабри -  глава на млада жена, моделирана от гипс и озаглавена “Крепост”. Творбата излъчва физическа и духовна хармония и е доказателство за таланта и възможностите на автора.

След приветственото си слово, кметът на града г-н Васил Донев подари на талантливите чирпански художници по едно платно с качествен италиански материал и четка за рисуване.

И за публиката, и за художниците, това бе ясен  знак, че следващата изложба ще бъде посветена на творби - малък формат.

Изложбата е открита до 16.06.2006 г.


◊ ОЩЕ ЕДНО СЪБИТИЕ

По същото време в една от залите на голямата ХГ “Н. Манев” - Чирпан бе открита дебютната изложба – “Фотографии и вкаменелости” на младия Дончо Пройчев.

21-годишният младеж има необикновена съдба. От малък посещава училище за глухонеми в гр. Пловдив и завършва ПГСС Чирпан. От две години работи по програма за инвалидите в ГХ - Чирпан и от дълго време проявява интерес към фотографията и археологията.

Събрал е голямо количество вкаменелости (фосили) от кариерата край близкото с. Спасово и от разкопките при строежа на магистрала “Тракия“.

Показани са вкаменени ликове на миди, охлюви, морски таралежи, червеи, морска лилия от креда на 240 милиона години, вкаменено палмово дърво на 6 млн. години, бивни на мастодонт, скорпиони от Родопите, както и фосили от терциера (понт).

Любителската фотография на Дончо Пройчев не се отличава от тази на професионалистите фотографи, може би защото най-голямото му желание е да завърши Института за художествена фотография.
 
Кметът на град Чирпан В. Донев дари на младия самороден талант книгата “Това е България” - най-значимите културно-исторически забалежителност и DVD.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
24.05.2006 г. 17:42
Посетено:
585
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2306-160-godini-ot-rozhdenieto-na-georgi-danchov