Изложби

Непоказвани картини на Катя Паскалева в галерия "Сезони"

Изложбата „Отражения“ събира художнички с обща съдба

Непоказвани картини на Катя Паскалева в галерия "Сезони"
Картина на Галя Ромова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Сезони“ представя за първи път творби на Катя Паскалева като част от новия си проект „Отражения“.

Изложбата се открива на 10 март (четвъртък) от 18:00 часа и ще продължи до 24 март 2016.
Адресът е: София, ул. „Кракра” 2А.

Куратор на изложбата е журналистът и арт експерт Райна Йотова, която събира на едно място картини на талантливи художнички с общата съдба да бъдат жени на известни български артисти.

Идеята за проекта е вдъхновена от жени като Фрида Кало (съпруга на Диего Ривера) и Камий Клодел (съпруга на Огюст Роден), които обаче са били зависими от мъжете си и в личен, и в творчески план. Да си професионален художник, да си жена, а още повече жена на художник, е повече от житейско и съдбовно предизвикателство.

В българския вариант на артистичната и бохемска рапсодия на любовта, раздялата и приятелството, е примерът с големия художник Георги Божилов-Слона и незабравимата Катя Паскалева. Тя дълги години крие и рисува плахо, дори до последния си дъх. Въпреки, че се превръща в иконa на нашия театър и кино, любовта й към рисуването остава в сянка - тя никога не се решава да го сподели публично. Катя Паскалева почетно ще присъства в изложбата със свои картини, непознати за широката общественост - притежание на частни колекции.

Участие в проекта ще вземат и Нина Каранфилян, Силвия Илкова, Жасмина Гладийска, Тити Ованесова, Мария Райчева, Галя Ромова и актрисата Гергана Змийчарова. В изложбата ще може да видите различни техники като живопис, рисунка, колаж, смесена техника и др.

Проектът се осъществява със съдействието на ZONTA Club - Saint Sofia - Международна дамска неправителствена организация.

Можете да разгледате произведенията на
сайта на галерията.


Автор:
Галерия "Сезони"
Публикация:
08.03.2016 г. 14:53
Посетено:
3149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23045-nepokazvani-kartini-na-katya-paskaleva-v-galeriya-sezoni