Изложби

Vivacom Art Hall ни отвежда на подводно пътешествие с фотографиите на Михаил Заимов

Изложбата „Черноморски портрети“ представя „необичайни срещи с обикновени непознати“ от света на миниатюрните морски обитатели

Vivacom Art Hall ни отвежда на подводно пътешествие с фотографиите на Михаил Заимов
Фотография на морски паун

 

◊ ИЗЛОЖБАТА "ЧЕРНОМОРСКИ ПОРТРЕТИ"

На 7 март във VIVACOM Art Hall, в 18.30 ч. ще бъде открита най-новата изложба с подводни фотографии на пътешественика и изследовател Михаил Заимов. Галерията ще представи широкоформатни фотографии на миниатюрните черноморски обитатели, живеещи едва на метър под водната повърхност. Не по-големи от палец, с мечтателни и красиви имена като звездоброец и морски паун, те сякаш населяват друга планета, а не заклейменото като мъртво Черно море, в което „няма нищо за гледане“.

• Експозицията ще бъде придружена от специална интерактивна лекция за деца над 4 години на тема „Животът в Черно море“, която ще се проведе на 12 март от 10:30 ч. във VIVACOM Art Hall. В рамките й авторът ще разкаже за богатството на живот в Черно море, за историята му през вековете и защо е важно да се грижим за него и да го ценим.

Михаил Заимов от години се бори за популяризирането на голямата си любов – Черно море и забравените му богатства и история. Населявано от най-древни времена, вплело в себе си легендите за възникването на човека и Великия потоп, за известен период Черно море е център на света, когато Константинопол е най-големият, богат и развит град на земята. То запада през Средновековието, когато се превръща във вътрешно море, а Проливите се затварят по политически причини, и от тогава тъне в забрава и неразбиране, подложено на жестоко отношение от хората.

„Изобилието на живот в родното ни море остава слабо познато за широката публика, а всъщност е изумително“, казва Михаил Заимов. „Дълг на народите, населяващи бреговете му и споделящи жизнените му ресурси, е да пазят и обичат водната му шир и да се постараят да предадат тези чувства на поколенията след тях.“ Фотографската изложба „Черноморски портрети“ прави тъкмо това, като разкрива съкровищата, които родното море благородно споделя с нас – стига да пожелаем да ги видим.

На премиерата на изложбата с миниатюрните ни приятели от родното море ще ни запознаят авторът и Пейо Колев, създател на сайта с архивни фотографии „Загубената България“.

Изложбата „Черноморски портрети“ може да бъде разгледана във VIVACOM Art Hall, ул. "Гурко" № 4 до 20 март 2016.


Автор: Vivacom Art Hall
06.03.2016 г. 12:43
Посетено: 1033
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/23036-vivacom-art-hall-ni-otvezhda-na-podvodno-pateshestvie-s-fotografiite-na-mihail-zaimov