Изложби

"Решавам = Съществувам" - изложба на Надежда Георгиева (Над) и текстове на Яна Бюрер Тавание в Галерия Credo Bonum

Какво се случва в живота на човек, когато му е отнето правото да решава? Картини, вдъхновени от действителни истории, дават отговор на този въпрос

"Решавам = Съществувам" - изложба на Надежда Георгиева (Над) и текстове на Яна Бюрер Тавание в Галерия Credo Bonum


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Credo Bonum
представя

Решавам = Съществувам

Изложба на Надежда Георгиева (Над) и текстове на Яна Бюрер Тавание

Откриване: 1 март 2016 г. (вторник), 18:30 часа

Изложбата е отворена за посещение до 20 март 2016 г.

Какво се случва в живота на човек, когато му е отнето правото да решава? Картини, вдъхновени от действителни истории, дават отговор на този въпрос.

 

Представете си живот, в който не можете да вземете нито едно решение за себе си - от това къде да живеете, до това какво да си купите. Звучи абсурдно, нали? И е. Но хиляди хора в България имат такъв живот.

Чрез системата на запрещението (съществуваща в България от 1949 г. насам), властта върху живота на хора с интелектуални затруднения или психични проблеми се предоставя в ръцете на друг. Този друг, настойник или попечител, разполага с всичко – с живота, емоциите, със свободата на човека.

Хората, поставени под запрещение, нямат право да решават нищо за себе си - от по-големи неща като това къде ще живеят и дали ще сключат брак, до дребни детайли като какво ще ядат или облекат днес. Тези хора не разполагат с никаква власт; техният глас, желания, мисли, нямат стойност пред закона. Много от тях стават жертва на собствените си настойници, които се облагодетелстват с имотите или парите им. Много биват затваряни за цял живот в институция, без правната възможност да инициират процес, който да ги изведе от там. Поставянето под запрещение се случва твърде лесно, и в общия случай е завинаги.

Новият подход се нарича Подкрепено вземане на решения. Той е предвиден в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, ратифицирана от България, и представлява ключ за осигуряване на равенство пред закона за всички – ключ, който отваря врати към това да бъдеш автор на собствения си житейски път, да бъдеш част от общност, да държиш контрола върху собственото си развитие.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Надежда Георгиева (Над) с текстове на Яна Бюрер Тавание, вдъхновена от действителни истории, разказва за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото, за липси, за различия и самота. Изложбата обаче показва и колко сме еднакви - и щастливи - когато желанията ни биват зачитани и получим шанса да чертаем собствения си път.

С изложбата набираме обществена подкрепа за премахване на системата на запрещение и спазване на гаранциите, които дава член 12 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, и за приемане на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да застанат начело на живота си, да бъдат част от обществото, да решават, следователно – да бъдат.

Изложбата е инициирана от Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ и Фондация „Светът на Мария“ и с подкрепата на Фондация „Кредо Бонум“.

Изложбата се осъществява в рамките на Програма „Следваща стъпка”, партньорска инициатива на Български център за нестопанско право, заедно с Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията - София. В рамките на Програмата се апробира подкрепено вземане на решения с реални хора на 10 места в България. Натрупаният опит и знание използваме при разработването на предложения за изменения на законодателството относно запрещението и въвеждането на нови мерки за подкрепа при упражняване на основни човешки права.

Повече информация можете да намерите на bcnl.org

 

* * *

За контакти:

Български център за нестопанско право
Име: Павлета Алексиева
Титла: Програмен директор
Телефон: 02/981 66 17
Мейл: pavleta@bcnl.org

Галерия Credo Bonum
София 1000, ул. „Славянска” 2
Лице за контакт:
Весела Ножарова 0886 600 670 gallery@credobonum.bg  

 


Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
27.02.2016 г. 17:53
Етикети:
Български център за нестопанско правоизложбаГалерия Credo Bonum
Решавам = Съществувам
Яна Бюрер Тавание
Надежда Георгиева (Над)
Посетено:
1587
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22999-reshavam-sashtestvuvam-izlozhba-na-nadezhda-georgieva-nad-i-tekstove-na-yana-byurer-tavanie-v-galeriya-credo-bonum