Изложби

Арт галерия "Le Papillon" представя „Гравитиращи обекти" - изложба бижута

Сборна бижутерска изложба - 29 февруари – 27 март 2016 г.

Арт галерия "Le Papillon" представя „Гравитиращи обекти" - изложба бижута


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Le Papillon"

представя

„Гравитиращи обекти / Gravitated Objects“

Изложба бижута


29.02 – 27.03.2016 г.

 
Галерия "Le Papillon" Ви кани от 29 февруари до 27 март в изложбения салон на ул. "Драгоман" № 12, Варна, да изследваме гравитацията не просто като явление, но да изпитаме нейното въздействие и закони с похватите и изразните средства на бижутерията. През изминалите 5 сборни бижутерски изложби анализирахме, проектирахме и реално изпълнихме „огънати пространства“, направихме идейно-образно проучване върху взаимодействията обект-зрител,  достигнахме постижения по правилата на „земеделието” и подготвихме възприятията на зрителите за новите обекти - бижута.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Предизвикателството ни тази година е да бъдат сътворени ГРАВИТИРАЩИ ОБЕКТИ / GRAVITATED OBJECTS, които, следвайки закона на гравитацията и силите на привличане, да намерят своето естествено място в пространството. Гравитационното взаимодействие е едно от четирите фундаментални взаимодействия в природата. Гравитацията се изразява в наличието на сила на взаимно привличане между всички материални обекти, които притежават маса.

Дали създадените обекти ще са гравитиращи или притежателите им и зрителите ще гравитират около тях – е задачата, чийто резултати ще наблюдаваме и изследваме в сборната бижутерска изложба „ГРАВИТИРАЩИ ОБЕКТИ“. В тази връзка обектите - бижута, вдъхновени от въображението, създадени с техниката, познанията и уменията на твореца, ще бъдат средството, с което ще проверим физическите закони на природата. А може наблюденията ни върху взаимно въздействащите се тела и обекти да ни доведат до нови изводи и теории?

В ежедневието гравитацията се свързва със свойството на телата да тежат и да падат, тоест да се привличат към Земята. Единственото условие за наличие на гравитация е наличието на обекти с маса и затова според физиката всеки отделен обект с маса във Вселената изпитва привличане едновременно към всички останали обекти във Вселената и на свой ред ги привлича.

За разлика от физичните закони, бижутата създават и следват по-различни, допълващи гравитационните взаимодействия принципи. Нека видим как влияе изкуството върху притегателните сили, мечтите и върху самото желаене за мечтаене и създаване!


Галерия "Le Papillon" Ви кани да изследвате гравитацията на езика на въображението, със средствата на метала, или други предизвикващи Ви материи, за да откриете Вашите ГРАВИТИРАЩИ ОБЕКТИ:

• обекти от миналото, притежаващи силно носталгични сили
• обекти от ежедневието, които създават притегателна сила на удобство и уют
• футуристични обекти от материали на бъдещето привличащи съзнанието отвъд реалното
• обекти – амулети, които поради естеството си създават взаимно притегателни сили
• обекти – привличащи с минималистичния си изказ
• обекти – натоварени с маса и информация и поради това си свойство привличащи човешката мисъл и внимание.

Изразните средства на дизайнерите са предизвикателство за естетическо изследване на измереният. Въображението и специфичната техника на участниците, сътворяват пространствени реалности в бижута – част от нашето ежедневие или израз на индивидуалният ни стил в специални случаи.

Дали ще намерим себе си, детайли от нашата реалност или създаденото с любов бижу ще ни приобщи към едно ново за нас измерение? Всеки зрител ще направи своя личен избор, щом позволи сетивата му да се докоснат и усетят стила, вижданията и мечтите на тазгодишните участници в сборната бижутерска изложба. Повечето от накитите в експозицията са изработени от сребро 925, позлата, емайл, високотемпературен порцелан, текстил, кожа, дърво. Използвани са скъпоценни и полускъпоценни камъни, и др. Без ограничения в големината, разнообразие от форми и декоративни решения, широка гама от материали, концептуални цели и перфектна изработка, едни от най-известните дизайнери, художници-бижутери ще ни представят творчеството си.

Участниците в "GRAVITATED OBJECT" тази година са 30 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Това са:

Август Спасов, Ангелина Цветкова, Антоанета Рамджулска, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Велислава Божинова,  Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Радоев, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Евгения Цанкова, Иво Борисов, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Катя Лазарова, Мира Джамбазка, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Стефан Димитров, Теодор Лулчев, Цветелина Алексиева.

Откриването на изложбата ще бъде на 29 февруари 2016 г. – понеделник, от 14:00 ч. до 19.00 ч. в изложбената зала на галерията на ул. "Драгоман" 12 (до Куклен театър).


◊ АВТОРИТЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Какво споделят някой от участниците към настоящия момент:

Даниела Андреевска: В основата на моята работа е страстта ми към камъните, астероиди гравитиращи около моята орбита. Взаимно привличане.

Велислава Божинова:
Опитвайки да разбера физичните закони в природата и да представя силата на привличане между обектите по свой начин, избрах сферата за основен градивен елемент в серията си от бижута. Тя, като повтарящ се модул, съставя геометрични композиции подобни на кристална решетка. Структурите на обектите са изградени от стъклени ядра - капсули, изпълнени с малки, гравитиращи около себе си частици. Частици взаимно привличащи се, движейки се винаги в една посока, като едно цяло. Търсещи път отвъд невидимите прегради на времето и пространството.

Ралица Дековска: Когато трябва да се намерят гравитационните сили в най-общия случай за сферични тела, чиито размери са значителни в сравнение с разстоянието между тях, телата се разделят на малки елементи, за да може да се приложи закона за всяка двойка от тях. Гравитационната сила, действаща на едно от телата се получава като се съберат всички сили, които действат на неговите елементи. Бижутата, които създадох, са инспирирани от дадената дефиниция. Също както при гравитацията, така и в тях всеки елемент се привлича с друг елемент.

Даниела Радоева: Всеобхватна, невидима енергия обвързва материята и духа ни. От спомени, атоми и прах се оформя турбуленцията на живота. Творчеството - обект на вечността, е началото на живота и в края на желанията ни, прекрасно хранилище на вероятности и чувства. Привлича с тайнството на съзиданието, една дълга стълба-живот, изкован от плът, рисунки и мечти.

Владимир Радоев: Какво е гравитацията – просто една сила, която ни държи здраво стъпили на земята. Но какво са физическите закони за един творец? За неговата креативна мисъл не важат каквито и да било закони. Tези бижута ни отвеждат в съвсем различен свят - свят, в който обектите гравитират едни към други само и единствено да създават хармония и красота.

Севдалина Иванова: Тази авантюра не е за хора със слаби сърца! Изстреляйте се в едно невероятно романтично бягство към поразителните каньони на гравитацията! Почувствайте деформацията във време-пространството!

 

 
Автор: арт галерия "Папийон"
27.02.2016 г. 10:40
Посетено: 2467
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22996-art-galeriya-le-papillon-predstavya-gravitirashti-obekti-izlozhba-bizhuta