Изложби

Изложба живопис на Иван Иванов-Йоаний

Галерия "Римини", 22.02.-28.03.2016 г.

Изложба живопис на Иван Иванов-Йоаний


◊ ПОКАНА

Скъпи приятели на галерия "Римини",

Имаме удоволствието да Ви поканим на първата за сезона изложба, която ще бъде открита на 22.02.2016 г. (понеделник), от 19.00 ч. в хотел „Арена ди Сердика”, ул. „Будапеща” 2 (в залата с руините).

Ще Ви представим художника Иван Иванов-Йоаний и неговата анахронистична живопис. По време на откриването ще има пърформанс на Johanimos de Rousse – калиграфия с руски черен хайвер, китайски туш и немско шампанско.


Иван Д. Иванов-Йоаний работи в областта на класическата, европейска изобразителна традиция и е с повече от 100 самостоятелни изложби в страната и чужбина: Виена, Австрия; Ню Йорк, САЩ; Франкфурт (Ханау ам Майн), Германия; Прага, Чехия; Лондон, Англия; Дюселдорф, Германия; Москва /Русия; Има множество реализирани икони в православни, християнски храмове (Осветени от Светейшия Български Патриарх Неофит). Прави концептуални акции, пърформанси, инсталации. Има многобройни негови и за неговото творчество публикации в Български и международни издания. Автор е на първата в България регистрирана анахронистична изложба в Русе в края на ХХ век. Организира Международния симпозиум за съвременно изкуство „ЕКОАРТ” (Ломеа) – Русе, конференции, обучения, съвместно с ИКОМОС България реализира първия в България „Европейски клас на наследството”, както и много други иновативни проекти, уъркшопове, майсторски класове с негови ученици и последователи.

Живописните платна на Йоаний ни карат да сънуваме с отворени очи. Очарован и привлечен от добре премерените колоритни решения, след по-продължително взиране, посетителят отново се изправя пред кривото огледало: “А времето жестоко завива в нощта”, в която голото женско тяло – странна смесица с други форми - е инструмент за удоволствие и мъчение, изтънчен уред за инквизиране. Нежните, изящни женски тела са фигуроиди, които помнят своето предчовешко минало. Те очароват и плашат, размесват копнеж и ужас, еротизмът им е подобен на природен трус. Kрият страха на тялото от смъртта зад сюжета на удоволствието. В тях правото на изобразяване на вътрешната светлина е освидетелствано с любов и изпълнено с анахронистична маниерност. Очите на Йоаний са обърнати дълбоко навътре, в тъмното на предсъзнанието и далече навън - в едно илюзионно пространство, където хармонията е следчовешка, където непрекъснатото движение по границата между въображаемата и реална действителност създават богат материал зa тълкувания.


Очакваме Ви!


Автор:
Галерия "Римини"
Публикация:
18.02.2016 г. 18:43
Посетено:
2262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22938-izlozhba-zhivopis-na-ivan-ivanov-yoaniy