Изложби

“Фрагменти” на Цветан Казанджиев в галерия "Ларго", Варна

Самостоятелна изложба - живопис, графика и рисунки

“Фрагменти” на Цветан Казанджиев в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

Цветан Казанджиев
„Фрагменти”

Изложба – живопис, графика и рисунки

18 февруари – 09 март 2016
   
От 18 февруари 2016 г. Арт Галерия "Ларго" ще представи със самостоятелна изложба ямболския художник Цветан Казанджиев. Многократен участник в Международното биенале на графиката във Варна, сега ценителите ще видят не само негови графики и рисунки, но и богата колекция от живописни творби.

Изложбата си авторът е озаглавил „Фрагменти“, тъй като с всяка една експонирана творба художникът ни разкрива различни откъси от неговите многообразни теми и сюжети, по които работи през последните 10-15 години. Като пъзел се редят парченца истории, които държат буден художника до среднощ, наведен над статива или цинковата плоча. Известен със своя работохолизъм и отдаденост на творчеството си, ямболският магичен разказвач ще ни позволи да надникнем за миг в неговите светове. Ще видим произведения от цикъла „Като сън...“, за творба от който авторът получи наградата за живопис на последното издание на Биеналето на миниатюрата в Русе. Ценителите ще се насладят на класата му на поетичен разказвач в картините от цикъла „Звездоброец“, ще усетят терзанията на артиста в творбите от сериите „Тъга в бяло“, „Нощни диалози“ и „Дългото пътуване“. Особена смес от мистична религиозност и светска естетика носят творбите от цикъл „Яйцето“ и цикъл „Падащ ангел“.
   
За Цветан известният критик, публицист и негов приятел Иван Гранитски пише: „... Той има чудната способност да не се изморява в своите пластически експерименти. Художникът прилича на вечно учудено любознателно момче, което не се страхува да се втурва в неизбродните и необятни пътешествия на духа. ... Впечатляваща е упоритостта и последователността на този автор в опитите му да изследва вътрешните трансформации на човешката душа. ... В известен смисъл платната на Цветан Казанджиев са като прозорци към други светове. Понякога той като че ли иска да ни каже, че тези светове са по-реални от този, в който живеем. Пластическата философия на автора е изградена върху убеждението, че истинското знание е знанието на сърцето – разумът често подвежда човека, интуицията – никога.”
   
Изложбата на Цветан Казанджиев в Арт Галерия "Ларго" (
Варна, ул. "Хан Крум" 8) продължава до 09 март. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.                               
   

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. Има над 150 участия в международни графични форуми и конкурси. Има десетки самостоятелни изложби и колективни участия в галерии в България и в чужбина – Япония, Полша, Франция, Холандия, Чехия, Словения, САЩ, Германия, Австрия, Италия. Носител на множество награди за творбите си, сред които: Национална награда в Изложба графика и малки графични форми, София, България (1995), Награда на Международна изложба-конкурс за графика малък формат, Кадакес, Испания (1996), Втора награда, медал и диплом на Международното биенале на графиката, Оренсе, Испания (1998), Специална награда на Международното биенале на графиката, Сеул, Корея (2002), Втора награда на Международен конкурс за графика ”MAXIMO RAMOS”, Ферол, Испания (2005), Награда за графика на Биенале на малките форми, Плевен, България и Награда за графика на Националното биенале на съвременно българско изкуство, Бургас, България (2006), Награда за живопис на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе (2015) и др.

Негови графики са притежание на Национална галерия София, България; Графичен кабинет Варна, България; Dalarnas музей Фалун, Швеция; Арт музей Лодз, Полша; Арт музей Ферол, Испания; Арт музей Оренсе, Испания и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др.

Живее и работи в родния си град Ямбол.Автор: Нели Вълчева, галерист
17.02.2016 г. 14:17
Посетено: 1352
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22930-fragmenti-na-tsvetan-kazandzhiev-v-galeriya-largo-varna