Изложби

„Десет квадратни метра” - изложба на Райна Тенева в the fridge

Изложбата е част от проекта "План за действие - 2"

„Десет квадратни метра” - изложба на Райна Тенева в the fridge


◊ СЪБИТИЕТО

„Десет квадратни метра”

Изложба на Райна Тенева в the fridge

18.02.2016 - 28.02.2016
 
Откриване:
18 февруари от 19:00 ч.

“Десет квадратни метра” изследва персоналните намеси в публичното пространство на Истанбул. Тези изолирани интервенции, като реакция на политическите действия или бездействия, са изходна точка в работата. Нарегламентираната, често хаотична намеса на хората в заобикалящата ги среда, осъзнато или не цели да запълни определена потребност от жива материя – саксии срещу бетон.
 
Сборът от тези интервенции може да бъде видян като подсъзнателна демонстрация и търсене на някакво общочовешко право.

Зеленото пространство се превръща в почти елитарно понятие за съвременните градове. Индивидуалните начини за справяне с липсата имат различни физически проявления. Понякога имат просто декоративен характер. Друг път участват в промяната на градската среда – свързват, разделят, конструират нови пространства.
 
Тези хаотични и повсеместни реакции са като безшумни, зелени експлозии. Отвоюваните територии като модел, или по-точно мостра на нещо, което би трябвало да е там.
 
* * *

След разрушителното земетресение близо до град Измит през 1999 г., Tурция решава да увеличи зелените площи в града до препоръчителните от Световната здравна организация 10 кв м на глава от населението. Нещо, което никога не става факт.

В Истанбул днес живеят около 14 млн. души, като на всеки се падат по по-малко от 3 кв м зелено пространство. В ход е строежът на трето летище, както и на трети мост през Босфора, свързващ Азия и Европа. Мостът пресича северните части на Истанбул, където се намират малкото останали гори с незасегната екосистема. Когато през 1995 г. проектът за изграждане на трети мост през Босфора е представен за пръв път, тогавашният кмет Реджеп Таип Ердоган го определя като “убийството на Истанбул”. Години по-късно неговото правителство дава ход на строителството на моста.

Вътре в сърцето на града процесите на урбанизация, обслужващи предимно частния, политически обвързан интерес, водят до изчезването на все повече зелени площи и влошават качеството на живот.

Безконтролното строителство на свой ред генерира поле за индивидуална и също така нерегламентирана изява на човешките потребности, свързани с естетиката на ежедневието.

Наричам я естетика на ежедневната липса.

Наблюдава се най-вече в гъсто населените, централни части на града, където хората практикуват различни начини, за да компенсират тази липса.

*Истанбул е кандидат за Зелена европейска столица през 2017


Райна Тенева е родена през 1986. През 2011 завършва “Фотография" в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов". Работи в областта на документалната и наративна фотография. От 2013 заедно с Десислава Павлова развива платформата “бюро артрекърд”, която е посветена на изследването и документиране на художествени практики в България. Фотографията и подвижното изображение са основни средства за изследване на обективната реалност, която винаги е в процес на физическо или смислово преструктуриране, изчезване. Този процес е свързан с оставянето на следи. Търсене на такива е изходна точка в работата й, където процесът на документиране се превръща в средство за оставяне на нови следи.

Гост на проекта: Лъчезар Бояджиев


Работно време на изложбата
18.02.2016 - 28.02.2016
От 18:00 ч. до 21:00 ч.


◊ ЗА ПРОЕКТА "ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ - 2"

„План за Действие” e проект - поредица от представяния на автори, който изследва изкуството като действие и отговорност. Желанието ни е да концентрираме енергия и усилия в наблюдение на художествената сцена, развиваща се в една независима-кохерентна среда, развивайки областта на съвременното изкуство.В първото издание на проекта, бяха поканени четирима художници, които (по наша преценка) имат потенциал да изнесат качествено изкуство.

Основното изискване, което имаме към всеки един от авторите, е представяне на нови и непоказвани досега идеи и произведения, подкрепени с цел и аргументация. Изложбите нямат общо заглавие, мото, стейтмънт или слоган, каквито обикновено се изискват от повечето административно или институционално организирани художествени събития. Изложбите нямат куратори, но имат отворена платформа за разговор между автор/и и публика. Сдружение “Хладилника” е бенефициент по програмата за подпомагане 2014 г. с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф.


Авторите за 2015/ 2016, избрани от екипа на the fridge са: 

. Илияна Кънчева
Гост към проекта: Красимир Терзиев
31 Октомври – 14 Ноември 2015
Дискусия - 13 Ноември 2015

. Наталия Йорданова
29.12.2015 - 14.01.2016 Г.
Гост към проекта: Ребека Руи

. Войн де Войн
25.01. - 09.02.2015
Гост към проекта: Parsifal MARINO

. Райна Тенева
 18.02. - 28.02.2016 г.
Гост към проекта: Лъчезар Бояджиев

За контакти:
бул. „Мадрид“ 8
thefridge@mail.bg
http://the--fridge.blogspot.bg/p/blog-page.html


Проектът се осъществява с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф” и в партньорство с Културния център на СУ.

Повече за първото издание: http://ruf-award.org/gaudenz-b-ruf/beneficiaries/bp_92/Автор: the fridge
16.02.2016 г. 15:16
Посетено: 765
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22922-deset-kvadratni-metra-izlozhba-na-rayna-teneva-v-the-fridge