Изложби

„Нарисувай ми спомени...” - изложба в акварелна галерия "Абсент"

Изложба фотография и акварел, 18 февруари - 2 март 2016 г.

„Нарисувай ми спомени...” - изложба в акварелна галерия "Абсент"


◊ СЪБИТИЕТО

„Нарисувай ми спомени...” - изложба в акварелна галерия "Абсент"

На 18.02.2016 г. в акварелна галерия „Абсент” ще бъде открита единствена по рода си смесена изложба, която комбинира акварелната техника с фотографията. Ще бъдат показани 30 въздействащи фотографии на Славина Бахчеванова, по които 13 от най-експресивните и обаятелни автори в областта на акварелната техника в България са създали свои картини. Фотографиите са разнородни - портретна фотография, натюрморт, пейзаж...

Името на изложбата е „Нарисувай ми спомени...” и то не е случайно избрано. За да можем да обясним избора му нека поставим въпроса какво  всъщност е снимката? Снимката е запечатан на фотографска хартия момент, който ни дава възможност да се насладим на изкуството, дава ни информация за нещата, които никога повече няма видим, създава ни спомен. Тя превръща личните ни спомени в реалност.

Ако погледнем назад във времето, преди създаването на фотоапарата, спокойно можем да кажем, че изобразителното изкуство е било средството, чрез което хората са помнели, съхранявали образи и са интерпретирали реалността. Целта на изложбата е да сложи знак на "равенство" между художника и фотографа, тъй като и двамата рисуват "спомени". Те застават пред зрителя със заряда на собствения си интелект, чувствителност и опит, а когато се съчетаят тези два заряда се получава „Нарисувай ми спомени...”

За да може да донесе максимална наслада на зрителя изложбата събира на едно място талантливия и различен фотограф Славина Бахчеванова (през 2011 г. нейна снимка е избрана от редакторите на „National  Geografic” във „Photo Contest 2011”, а през 2012 г. има публикация в изданието “Photo Inspiration: Secrets Behind Stunning Images” на 1x. Също така има участия и награди в "Sony World Photography Awards" 2013 - finals, PSA Gold medal - Circuit exhibition, FIAP Honor medal - ISO2012 Photo contest) с майсторите на акварела Александър Телалим, Андриан Бекяров, Бояна Петкова, Васил Василев, Иван Додов, Иван Стратиев, Калина Тонева, Клементина Манчева, Марио Костов, Месрур Сабит, Огнемир Киров ,Селма Тодорова и Татяна Илиева. 

Изложбата ще бъде открита на 18.02.2016 г. в акварелна галерия „Абсент” на ул. „Цар Самуил” No 37 от 18.00 часа. 

Елате и си подарете незабравим спомен!


Автор:
Александра Узунска, акварелна галерия "Абсент"
Публикация:
14.02.2016 г. 14:46
Посетено:
1406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22913-narisuvay-mi-spomeni-izlozhba-v-akvarelna-galeriya-absent