Изложби

"Разпилени мисли" - изложба на Мила Стоева и Наталия Дарманчева

Текстилни пластики, инсталации и пластични обекти

"Разпилени мисли" - изложба на Мила Стоева и Наталия Дарманчева


◊ СЪБИТИЕТО

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и
Галерия „Алма Матер”
представят

Разпилени мисли
Съвместен проект на Мила Стоева и Наталия Дарманчева

1-27 февруари 2016

Галерия „Алма Матер“, Северно крило, Ректорат на СУ

Нестандартният проект на Наталия Дарманчева и Мила Стоева обединява две самостоятелни текстилни изложби, обвързани с общия мотив за разпилените мисли. През месец февруари в галерия „Алма Матер“ на Софийския университет художничките ще покажат текстилни пластики, инсталации и пластични обекти, създадени специално за пространствата на галерията. Техните диаметрално противоположни позиции и начини на изразяване в областта на текстилното изкуство разкриват интимни страни от преживени събития и емоции, страхове и желания.

Мила Стоева представя пространствени обекти и форми, както и произведения за стена, изградени от един основен материал – синтетични влакна, в които авторката вгражда специфична светлина, за да им придаде магичен, нереален вид. Серията творби е наречена „3 без 15“. Три без петнайсет е часът, в който мислите се промъкват в съня, превръщат се в кошмари, завладяват съзнанието и го обграждат като в затвор. От три без петнайсет започва трескавото очакване на утрото, когато мислите постепенно освобождават съзнанието от решетките на мрака.

Наталия Дарманчева представя интересна авторска концепция: Спри да мислиш толкова. Човекът е такъв, каквито са мислите и мечтите му. Не е нужно да знаеш всички отговори. Те ще дойдат при теб, когато имаш нужда от тях и без да ги очакваш. Най-големият източник на опасност и нещастие човек носи на раменете си, но така също и собственото си спасение. „Следвай мечтите си” е посланието на художничката, изразено през многоцветни текстилни обекти.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Мила Стоева завършва специалност Текстил в НХА (2005, възпитаник на проф. Васил Овчаров и проф. Анна Бояджиева). В рамките на международната програма на Университета Лион ІІ (Франция), завършва магистърска степен по Културни политики и управление на проекти в Белград, но силната й връзка с изкуството я връща отново в специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ в НХА, където през 2013 год. защитава докторска степен. От 2013 год. е хоноруван асистент в специалността. Нейните професионални интереси основно са в областта на текстилното изкуство и дизайн и съвременното изкуство. Мила Стоева се изявява успешно както на национални изложби и конкурси, така и на международни събития. Има множество участия в научни конференции, посветени на текстилното изкуство, като през 2015 год. активно участва в организирането на българо-полската конференция „Археология и съвременност в текстилното изкуство“.

Наталия Дарманчева е бесарабска българка, родена в Молдова. През 1994 год. се премества в България, където завършва НХА през 2000 год, спец. „Текстил - изкуство и дизайн” при проф. Анна Бояджиева. През 2008 год. защитава образователната и научна степен Доктор по научната специалност „Изкуствознание и изобразителни изкуства”. Член на Съюза на Българските художници, секция „Текстил”. Хоноруван преподавател в НХА. Има творчески участия и публикации в България и в чужбина. Работи в областта на съвременното текстилно изкуство, използвайки традиционни техники като ръчна бродерия, апликация, пачуърк, ръчна хартия


Автор:
Организаторите
Публикация:
04.02.2016 г. 20:49
Етикети:
Посетено:
1459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22867-razpileni-misli-izlozhba-na-mila-stoeva-i-nataliya-darmancheva