Изложби

Експозиция с творби на студенти и преподаватели от НХА в Сливен

Изложба ”Всичко е добре, когато започва добре”

Разножанрова изложба – плод на творческите търсения на студентите и преподавателите от Националната художествена академия – София, гостува в Сливен. Тя бе открита в Художествената галерия „Димитър Добрович”, където включените произведения могат да бъдат видени от ценителите на изкуството до средата на м. март т. г. Нейният наслов: ”Всичко е добре, когато започва добре” визира ролята на успешния старт в отговорното поприще на авторите, претворяващи действителността чрез средствата на четката, фотографията, резеца и мултимедията; техните авангардни и модернистични ракурси към човешкия и веществен свят и живота. Директорът на творческия институт в Сливен Даниела Ненчева предостави възможност на проф. Свилен Стефанов (катедра „Изкуствознание” на НХА), на доц. Мирослав Богданов (Факултет за приложно изкуство в Академията, декан) и на възпитаника на Националната художествена гимназия в Сливен и преподавател във висшето учебно заведение Светлин Балездров, да споделят размисли за тематиката, характера на техниките и художествените постижения на участниците. 
            
Тук присъстваха председателят на Общинския съвет Димитър Митев и зам. кметът инж. Стоян Марков, началникът на отдел „Образование, култура и вероизповедания на общината Ваня Шишкова, творци, преподаватели във факултетите по изобразително изкуство от ВУЗ в страната, ученици от Националната художествена гимназия в Сливен, почитатели на изкуствата. Инж. Марков, поднасяйки цветя от името на кмета Стефан Радев, изрази впечатления от значимостта на културната изява и въздействието й върху културната общественост на града. Тя е подкрепена от ръководството на Societe Generale Експресбанк, Сливен - в продължение на начинанието за стимулиране на изкуството в селищата от страната, поставено от председателя на Надзорния съвет на финансовата институция Мартин Заимов. Затова и доц. М. Богданов изрази надежди за продължаване на успешното партньорство, предоставило възможност за творческо себеизразяване на традицията и модерността в повече от 200 творби на авторите.
             
Събитието продължава стремежа за експониране на произведения в „подобна симбиоза” на творческо взаимодействие - (между обучаващи и обучавани, недипломирани студенти), създадена чрез порива в минали години на доцентите Красимир Добрев и доц. Йордан Парушев (отишъл си рано от света). Проф. Св. Стефанов акцентира върху многоликостта на експозицията, младостта на духа у творците и преображенията на сбирката - да бъде различна всеки път в градовете, където гостува и бъде представена. Тя действително „дава все по-голям простор на новите медии” и изявата у създатели от различни поколения. Ценителите остават приятно изненадани от създаващия се почерк у младите автори, видно от представените  по няколко творби в жанра; от богатството на техниките и използваните материали, спирайки се с интерес пред инвенциите на новите, но и пред платната на „знакови имена” като Станислав Памукчиев, Андрей Даниел и др. Своята креативност са показали в експозицията творци, работещи в живописта, графиката и скулптурата, както и някои - уменията си за творчество чрез изразителната сила на порцелана, дървото, глината и текстила; други -изявявайки се и чрез новите електронни, дигитални и видео-арт средства.
            
Споделяме надежди, че творческите пориви на идващите творци няма да секнат „на прага”, продължавайки народната вяра за благоприятния развой в бъдещето, където „започналото добре” кариерно развитие на художниците ще „завърши и добре!” – с утвърждаване на имената им в Родината и на българското изкуство по света.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
03.02.2016 г. 19:34
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22860-ekspozitsiya-s-tvorbi-na-studenti-i-prepodavateli-ot-nha-v-sliven