Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Изложба малки графични форми

Девето издание - 01.02.2016 г. – 28.02.2016 г.

Арт галерия "Папийон" представя Изложба малки графични форми


◊ СЪБИТИЕТО

Арт
галерия "Le Papillon"
 
представя

Из Колекциите / Ex - Collections

Девето издание изложба малки графични форми


01.02.2016 г. – 28.02.2016 г.


За девети пореден път от 1 до 28 февруари 2016 г., галерия "Le Papillon" във Варна ще бъде домакин на изложба графика – малък формат и екслибрис. Графичното изкуство представлява необятно богатство от разнообразие, което чрез своята наситеност, наслагване на образите и многообразие може да изпълни сетивата и да провокира нови асоциативни представи. За да е наистина пълноценно преживяването от съприкосновението с този тип изкуство е много важно не просто да се представят определен брой творби в изложба, а предварителната селекция на участващите графики да е обмислена и прецизна. В настоящето девето издание ще ви представим прекрасни произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с награди в международни престижни форуми. Включена е и специална селекция от фонда на Фондация „Асоциирани свободни изкуства“, голяма част от които за първи път са представени пред българска публика.

Много от творбите на тези автори се очакват с любопитство от колекционерите. Ще видим прекрасни високо професионално изпълнени графики в техниките: офорт, литография, суха игла, мецотинто, акватинта, гравюра върху дърво, гравюра върху метал.

Това са художниците, чийто произведения ще представи галерията:

Георги Лечев, Еди Баръмов, Живко Мутафчиев, Невена Вълчева, Петър Великов, Роберт Баръмов, Руслан Котeв, Стефан Божков, Стефан Симов, проф. Стоимен Стоилов, Стоян Цанев от България и от Германия, Италия, Русия, Словения, Латвия, Китай и Япония: Игор Пячка, Петер Кочак, Мариус Лингайла, Феликс Карол, Хайнрих Фелхауер, Ролф Мюнцнер, Паоло Ровеньо, Ерика Форнерис, Малу, Най Хун, Кацунори Хаманиши, Сергей Тюканов, София Пискун, Владимир Зуев, Юрий Боровитский, Алекс Федоренко, Янкулович, Юрий Ноздрин, Сергей Удовиченко, Юрий Яковленко, Константин Антюхин, Руслан Сустов, Олег Денисенко.


• Откриването на изложбата ще бъде на 01 февруари 2016 г., понеделник, от 14:00 ч. до 19.00 ч. в изложбената зала на галерията на ул. "Драгоман" 12, Варна. (до Куклен театър).


◊ ПОВЕЧЕ

Въображението на художника често изумява с дълбочината и сложността на представената идея и често навлиза в  зоната на енигматичното пространство. Там се срещат вярата в наличието на живот от друг порядък, очакване за нещо различно от познатата реалност, копнежът за вълнуващо странстване в пределите на имагинерното и необичайното, интересът и желанието за познание на нови философски равнища, удоволствието от създаването на собствения уникален образ на света и живота.

Една от мисиите на галерията е да стимулира колекционерството и интереса към изобразителното изкуство в местен и световен мащаб, да спомага развитието на пазара на изкуството у нас. Затова се стремим да отговаряме на интереса на колекционерите към творби от световни имена. Освен с богато разнообразие от произведения, селекцията притежава онова особено обаяние, присъщо единствено на графиката, представена чрез миниатюри, екслибриси и няколко по-големи формата графични творби. Всяка една графика или рисунка ни подтиква към размишления поради дълбокия изказ на фините линии, загатнатите сюжети и символни послания.

Всяка графика е уникално произведение на изкуството, независимо че се създава като подписан и номериран тираж. Техническият термин за това е единична графика. Оригиналната графика обикновено се създава в ограничен брой отпечатъци.


Автор: Арт галерия "Папийон"
29.01.2016 г. 15:25
Посетено: 1746
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22829-art-galeriya-papiyon-predstavya-izlozhba-malki-grafichni-formi