Изложби

"Чарът на малките неща II" в галерия "Ларго", Варна

Изложба миниатюра и малък формат

"Чарът на малките неща II" в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

Чарът на малките неща II

изложба - миниатюра и малък формат

Анна Борисова, Владимир Киров, Георги Лечев, Лора Маринова, Николай Русев, Росен Рашев-Рошпакa, Стоян Божкилов

28 януари – 16 февруари 2016

Откриване на изложбата - 28 януари 2016, четвъртък, от 18:00 часа,

Арт Галерия "Ларго", Варна 9000, ул. "Хан Крум" 8

За втори път след тригодишна пауза Арт Галерия "Ларго" се връща към изключително успешния проект „Чарът на малките неща“. От 28-ми януари до 16 февруари 2016 год. в галерията навлиза светът на миниатюрата. Седем съвременни майстори на малкия формат от различни поколения ще вземат участие в експозицията. От Варна са доайенът Георги Лечев, Лора Маринова и най-младата участничка в изложбата – Анна Борисова. От София изпраща творби Николай Русев. От различни кътчета на България са останалите участващи автори – от Сандански идва Стоян Божкилов, от Троян – Владимир Киров, а от Враца – Росен Рашев-Рошпака.  
   
Малкият формат е приключение и предизвикателство. В размер на творбите колкото пощенска картичка невероятните ни художници успяват да вместят цели истории, любов, емоции и поезия. Невероятни портрети в миниатюра ще представят Лора Маринова и дъщеря й Анна Борисова. Владимир Киров отново е нарисувал галерия от човешки състояния и настроения в цикъла от миниатюри с женски образи, който ще видим. С пет деликатни и поетични пейзажа се представя уникалният варненски художник Георги Лечев. Типични за Божкилов са малките истории с много герои, които ни изпълват с топлина и усмивки. Николай Русев, който за първи път присъства в галерия "Ларго", ще ни изненада с два различни подхода в работата си. Освен познатите на варненската публика фигурални композиции, ще видим и няколко абстрактни минималистични творби, вдъхновени от няколкомесечната му работа в Париж. За първи път в галерия "Ларго" ще видим и един от най-наложените не само в България, но и в Европа майстори на наивистичната живопис – Росен Рашев-Рошпака. Лъчезарният и усмихнат врачанин с намигване ни разказва своите характерни истории за луни и звезди, за слънца и летящи риби.

Потопете се в магията на миниатюрата и чара на малките неща с новата експозиция на Арт Галерия "Ларго". Изложбата продължава до 16 февруари. Повече снимки на: www.largogallery.com .       


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ
   
Анна Борисова е родена през 1985 г. във Варна. През 2003 г. завършва “Живопис” в НУИ “Добри Христов” - Варна, а през 2008 г. се дипломира блестящо в специалност “Текстил” във ВСУ “Черноризец Храбър”. Участва в общи изложби, а още като ученичка е и първата й самостоятелна изложба по покана на Украинското посолство. Анна Борисова е носител на няколко награди и грамоти в различни конкурси. Нейният преподавател по живопис, известният български художник проф. Васил Вълев неслучайно вещае голямо бъдеще на младото дарование, достоен наследник на две поколения талантливи български художници.
 
Владимир Киров е роден на 05 ноември 1955 г. в Ловеч. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък. Продължава следването си във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново, където се дипломира през 1981 г. със специалност "Живопис”. В периода 1987-1988 г. специализира живопис в Санкт Петербург. След завръщането си в България до днес има над 15 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в повече от 47 национални изложби, конкурси и есенни салони. Носител е на Голямата награда на Международното биенале за миниатюрни изкуства – Русе през 2011 г. Владимир Киров е канен и участва в много международни експозиции, биеналета и конкурси в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Великобритания, САЩ и Канада, където също е носител на множество призове. Получава една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис “Daler-Rowney“ в Англия през 2002 г., двукратен носител е на почетна грамота на Международната изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада (1990 и 1991 г.), Купата на град Mougins от Международния конкурс за визуални изкуства в град Ница, Франция, 1992 г. Владимир Киров е носител на Награда за творчество „Ловешки меч“ в раздел „Изобразителни изкуства" на Община Ловеч за 2012 г. Авторът се изявява в областта на живописта и миниатюрата. Живее и работи в гр. Троян.
   
Георги Лечев е роден през 1949 г. във Варна. През 1975 г. завършва графика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново. Следва убедителната му творческа кариера в годините. Подрежда над 100 самостоятелни изложби у нас и по света - Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония. През 1982 г. му е присъдена Националната награда за графика на името на Веселин Стайков, а през 1991 г. - Голямата награда на Международното биенале на графиката във Варна. В последните 20 години работи предимно в областта на живописта. Голямата му, обединяваща тема е "пътят", като философия на движението на твореца във времето. Лечев е единият от великолепната варненска петорка, заедно със Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Петьо Маринов и Милко Божков, превърнали старата фабрика "Вулкан" в креативна художническа колония. Живее и работи във Варна.
   
Лора Маринова е родена на 01 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. От 1997 г. до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. От 1985 г. е член на СБХ. Лора Маринова има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Участва редовно в международни и национални общи представителни изложби, а през 2007 г. се представя и в Първото международно биенале на миниатюрата в Русе. Лора Маринова има две номинации за живопис в престижния конкурс “Национални награди Алианц България” - през 2008 г. за картината си “Старост” и през 2010 г. - за портрета на баща си – художника Янко Маринов. Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.   
   
Николай Русев е рoден на 27 април 1962 г. в град Хасково. Завършва средно образование през 1980 г. в родния си град. Рисува от дете, ученик е на живописеца проф. Панайот Панайотов. Занимава се и с айкидо, работи като художник в киното, участвал е като художник в суперпродукции като „Спартак” с Горан Вишнич. Има над 30 самостоятелни изложби в България – София, Пловдив, Варна и в чужбина – Българския културен център в Прага, галерия „Селин”, Париж, галерия Дейвид Хакет, Брюксел. Една от последните си експозиции реди във „Фамагуста Гейт” в Никозия по покана на президента на Кипър. Член на СБХ. Живее и работи в София.
   
Росен Рашев-Рошпака е роден на 15.02.1970 г. във Враца. През 1989 г. завършва Художествена гимназия "Илия Петров" в София. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина – София, Пловдив, Кьолн, Белград и Ягодина, Сърбия. Стилът му е в традициите на наивистичното изкуство. Печели няколко престижни награди - наградата за цялостно творчество на фондация "Св. св. Кирил и Методий" (1994), голямата награда за чуждестранен автор на триеналето за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия (1995), Голямата награда на Музея на наивистично и маргинално изкуство, гр. Ягодина, Сърбия (2003), Голямата награда на СБХ от Националната художествена изложба "Земята на Ботев" (2006). Негови творби се намират в Художествената галерия „Иван Фунев" гр. Враца, Музея за наивистично изкуство, град Ягодина - Сърбия, Музея за инситно изкуство, Братислава, Словакия, Музея за наивистично изкуство, гр. Хумене, Словакия, Галерията за наивистично изкуство, гр. Требне, Словения. Около 50 негови творби са притежание на колекционера на българско изкуство Юго Вутен. Негови творби присъстват в частни колекции в България, Сърбия, Германия, Франция, Израел, САЩ, Италия, Испания, Япония и Гърция. Живее и твори във Враца.
   
Стоян Божкилов е роден през 1974 г. в град Сандански. Негови творби се намират в колекцията на Министерството на Външните работи на Република България, в частни европейски колекции. Взима дейно участие  в международни и регионални проекти. Многократно е представян във Франция, Германия и Полша. Живее и работи в родния си град Сандански.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
27.01.2016 г. 21:12
Посетено:
1118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22820-charat-na-malkite-neshta-ii-v-galeriya-largo-varna