Изложби

"Образи" - изложба на Яна Братанова и Марин Рангелов в галерия "Дебют"

Илюстрации, портрети и рисунки

"Образи" - изложба на Яна Братанова и Марин Рангелов в галерия "Дебют"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Дебют" представя

"Образи"

Изложба на Яна Братанова и Марин Рангелов


29 януари - 13 февруари 2016

Откриване на изложбата - 29 януари, петък, 18:00 часа,
Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“, бул. „Васил Левски“, № 62


Изложбата включва илюстрации, реализирани в графични и живописни техники, портрети и рисунки от пленери. Илюстрациите са създадени основно през последните две години. Представени са изображения към избрани литературни творби: Сервантес – „Дон Кихот", Дж. Р. Р. Толкин – „Хобит", Брандън Сандерс – „Стоманеното сърце", Дж. К. Роулинг – „Хари Потър и Философският камък", Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия"…

Яна и Марин четат Негово Величество Текста и знаят, че образът е използваният ярък и описателен език на автора, който добавя дълбочина на неговата творба. Тя се обръща към човека, задълбочава се разбирането на читателя за творбата. Мощните форми на образите ангажират всички сетива.

Художниците създават своите образи с мисълта за това, за кого именно е предназначена книгата, каква е целта, която нейните създатели и издатели преследват с нея. По тази причина, Яна и Марин приемат като голямо предизвикателство работата по книги за техните връстници – те проникват поне за малко във фантастичния свят, който им принадлежи, а това е едновременно безкрайна радост и огромна отговорност.

Техните герои живеят с енергията на настоящето, търсещи своите нови пространства, откриват и образуват нови образни структури – междинно мисловно поле на мимолетни асоциации. Тези образи са съставност от нова система имаща желанието да осъществява човешко общуване, да се противопоставя на обичайния прочит на текста и да се прeвърне в гъвкав инструмент – изходна точка на друга, необичайна повествователност. 

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
26.01.2016 г. 16:11
Посетено:
1890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22809-obrazi-izlozhba-na-yana-bratanova-i-marin-rangelov-v-galeriya-debyut