Изложби

"Кукла-униформа" - изложба на д-р Гатев

27 януари – 16 февруари 2016, Галерия Credo Bonum

"Кукла-униформа" - изложба на д-р Гатев


◊ СЪБИТИЕТО

Кукла-униформа

Изложба на Д-р Гатев

Куратор Й. Панчев

27 януари – 16 февруари 2016

Откриване - 26 януари 2016, вторник, 18.30 часа
Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска” 2, вход от ул. „Бенковски”


Галерия Credo Bonum представя най-новия проект на д-р Галентин Гатев, носещ името "Кукла-униформа". Чрез различни похвати и медии, с които преобразява пространството на галерията, авторът поставя важни за съвременния свят въпроси, каквито са кризата на креативността, загубата на човешкото и зависимостта от виртуалния свят и дигиталните технологии. Изложбата предлага възможността зрителят да бъде поставен в ситуация, която да преживее и осмисли.

Унификацията на новите поколения (от там и заглавието – Кукла-униформа) разглежда като заплаха върху човешкото именно информационната среда. Затварянето зад компютъра, поставя в най-голяма степен художника във вакуума на една ограничена територия. Новите поколения „потребители” употребяват живота виртуално, в една ограничена система от образци, имитации, поведенчески модели и предопределени решения. Те се завъртат в един омагьосан кръг на екзистенциална безизходица: потребление – производство, което унищожава или по-скоро подменя креативността и идентичността с дефинирани, банални обществено приети норми и стандартни стереотипи.

Последните проекти на д-р Гатев често са свързани с ролята на технологиите и въздействието им върху съвременното общество. Изложбите на Д-р Гатев в НМБИИ (Национална художествена галерия), САМСИ и др. пространства обичайно привличат публика и заради специфичните изразни средства, които използва автора в зоната на иронията, но на границата между философия и поезия. Тук дебатът за технoлогията е сведен до срещата на отделния човек с дигиталната матрица, която, в ролята си на тотален инструмент, свежда креативността до рационализацията.

В "Кукла-униформа" взаимодействат кратко видео (двуканално, на два екрана/стени един срещу друг); фриз или фототапет с човешки силуети, изображение с размер А0 и кинетична механизирана инсталация. Всички елементи са взаимодействат заедно в пространството, като поставят буквално актуални въпроси или карат зрителя да визуализира въпросите пред себе си.

Д-р Галентин Гатев е едно от легендарните лица на българското съвременно изкуство. Той е  лекар дерматовенеролог в Ботевград, но става популярен в края на 80-те години на ХХ век в средите на зараждащото се тогава неконвенционално изкуство като колекционер, куратор и в последствие и като художник.


Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
22.01.2016 г. 16:24
Посетено:
977
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22784-kukla-uniforma-izlozhba-na-d-r-gatev