Изложби

"Как си го представяш" - изложба на Войн де Войн в the fridge

Изложбата е част от проекта "План за действие - 2"

"Как си го представяш" - изложба на Войн де Войн в the fridge


◊ СЪБИТИЕТО

Как си го представяш

Изложба на Войн де Войн в the fridge


Откриване: 25 януари от 19:00 ч.,
бул. „Мадрид“ 8


Изложбата изследва феномена на това как езиците еволюират и мутират чрез платформите на социалните медии и употребата на дигитални приложения. Ограниченията и стават очевидни поради необходимостта да се дефинират границите на видимото, които нарастват заедно с несъответствието между възприемането на един образ и постоянната репрезентация на реалност. Преживяванията в настоящето се оценяват според това, което се споделя с последователи. За да класифицираме и групираме образите, които публикуваме, ние използваме различни начини, по които да ги подредим и обединим във виртуални гнезда - например идеята за "хаш-тагване" (отбелязване, маркиране). Снимането е персонален опит за фиксиране на настоящето, неизменно натоварен със собствен сантимент и емоционалност. Фотография е, защото сама по себе си не включва думи. Но това не е начинът по който функционира във виртуалния рай. От нас се изисква да опишем емоциите си, интерпретациите си, виденията, да дадем име на чувство и да го оставим да почива с общия фонд за акумулиране на спомени. Образът е в покой. Отдъхва си? Спи завинаги между братята и сестрите си. Индивидът е маскиран, скрит, без истинско лице, с емоции във виртуална кома... изгубен.

С „Как си го представяш”... се опитвам да преобърна този процес от именуване на изображенията и класифициране на емоциите, по скоро използвам принципа на писане и създавам нов вид писмени секвенции, предизвиквайки окото да си представи липсващия образ, може би в опит да създаде поезия. В тъмната дигитална епоха порокът на окото е непрекъснатият апетит на чудовището да поглъща и преработва образи бързо, безкомпромисно и вдигайки летвата до силно пристрастяване. Нуждаем ли се от повече изображения, както от оръжия? Могат ли те да се превърнат в думи? Как си го представяте, когато вече няма образ, както и мир?

текст: Войн де Войн

Работно време на изложбата
25.01.2016 - 09.02.2016 без понеделник 1.02. и 8.02.2016
От 18:00 до 21:00 ч.


◊ ЗА ПРОЕКТА "ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ"
 
Предистория:

„План за действие” e проект - поредица от представяния на автори, който изследва изкуството като действие и отговорност. Желанието ни е да концентрираме енергия и усилия в наблюдение на художествената сцена, развиваща се в една независима-кохерентна среда, развивайки областта на съвременното изкуство. В първото издание на проекта, бяха поканени четирима художници, които (по наша преценка) имат потенциал да изнесат качествено изкуство. Повече за първото издание:http://ruf-award.org/gaudenz-b-ruf/beneficiaries/bp_92/

Основното изискване, което имаме към всеки един от авторите, е представяне на нови и непоказвани досега идеи и произведения, подкрепени с цел и аргументация. Изложбите нямат общо заглавие, мото, стейтмънт или слоган, каквито обикновено се изискват от повечето административно или институционално организирани художествени събития. Изложбите нямат куратори, но имат отворена платформа за разговор между автор/и и публика. Сдружение “Хладилника” е бенефициент по програмата за подпомагане 2014 г. с подкрепата на наградата „Гауденц Б.Руф.


Авторите за 2015-2016., избрани от екипа на the fridge са: 

• Илияна Кънчева
Гост към проекта: Красимир Терзиев
31.10. – 14.11. 2015
Дискусия - 13 Ноември 2015

Наталия Йорданова
29.12.2015 - 14.01.2016 г.
Гост към проекта: Ребека Руи

Войн де Войн
25.01. - 09.02.2015
Гост към проекта: Parsifal MARINO

Райна Тенева
15.02. - 27.02.2016 г.
Гост към проекта: Лъчезар Бояджиев


Проектът се осъществява с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф” и в партньорство с Културния център на СУ.



Автор:
the fridge
Публикация:
22.01.2016 г. 14:22
Посетено:
1227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22780-kak-si-go-predstavyash-izlozhba-na-voyn-de-voyn-v-the-fridge