Изложби

Изложба на италианския художник Орландо Роза

21 януари - 19 февруари 2016, БТТП

Изложба на италианския художник Орландо Роза


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис на италианския художник Орландо Роза се открива на 21 януари 2016 г. от 17 часа в Българска търговско-промишлена палата (София, ул. “Искър“ № 9).

Експозицията в партерното фоайе на Палатата ще продължи до 19 февруари 2016 година.

Орландо Роза е художник-сюрреалист, който е и музикант, завършил консерваторията "Джоакино Росини" в Пезаро. Майстор Петър Дзадзета го нарича „Майстор на метафизичната и сюрреалистична живопис“. Орландо Роза изразява своят светоглед, изобразявайки онова, което отива отвъд физическия облик на реалността. Вдъхновен най-вече от сюрреализма, Роза рисува това, което вижда и чува наоколо си, както и вътре в себе си, по-специално в дълбоката дихотомия, типична за  метафизичната неравнопоставеност на ума и сърцето. Неговите картини, върху дърво и върху платно, са интроспективни пътувания към истината.

Животът на художника Орландо Роза започва в Милано на 1 юли 1939 г. Ранното му детство минава под знака на войната, включително под страха от бомбардировки и безпощадността на нацистко-фашистките репресии в Милано. На 14 години Орландо се намира в Рим. Рисува "картини" на площад Навона, които продава на туристите и там бива "забелязан" и въведен в ”римските салони” на  благородниците - хората, които стимулират креативността му и неговата чувствителност, желанието му да изследва, да научава нови неща, да изпита нови емоции. Това е средата, в която се развива въображението, амбицията му и където се ражда  неговата втора голяма страст: музиката.

Сравнително неотдавна Орландо Роза създава в София дружеството Рейнова (REINOVA), компания в областта на  изкуството и живописта в сътрудничество с художествени галерии и български художници.

Автор: Ива Иванова
20.01.2016 г. 17:49
Посетено: 1095
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22772-izlozhba-na-italianskiya-hudozhnik-orlando-roza