Изложби

Изложба „Светлина и време 2016“

Изложба на студенти и преподаватели от Нов български университет

Изложба „Светлина и време 2016“


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 януари от 19:30 часа в столичната галерия „Арт Алея“ на ул. „У. Гладстон“ №51А ще бъде открита изложбата „Светлина и време 2016“ на студенти, преподаватели и алумни на Нов български университет.

Организатор на събитието е департамент „Дизайн“ на Университета с ръководители: доц. д-р Борис Сергинов, доц. д-р Емилия Панайотова, д-р Б. Калоянова и ас. Иво Попов.

По покана на столичната галерия „Арт алея“ младите дизайнери от Нов български университет ще интерпретират темата „Светлина и време“. Традиционната изложба се провежда всяка зима в началото на годината и представя дизайн обекти, инсталации и живопис, които разказват за актуалните проблеми на конкретния исторически момент и прогнозите и надеждите на младите творци за развитие на социалните и арт контексти.

През 2011 година изложбата се проведе под мотото „Светлина за Япония“ и беше посветена на надеждата за бързо възстановяване на Япония след разрушителното земетресение разтърсило страната. Откриването бе посетено от японския посланик и високо оценено и от софийската общественост. През следващите години се въведе традицията да се разглеждат и интерпретират различни теми в екологичен контекст, да се работи с основната сила на съвременното изкуство и концептуален дизайн – да се заявява активна социална позиция.

Тазгодишното издание отново ще анализира настоящият исторически момент, като отразява „духът на времето“ по един сериозен и същевременно ироничен начин. В тези смутни времена на големи геополитически проблеми преподавателите, студентите и свободните артисти от НБУ отново ще отправят своите както романтични, така и радикални послания.

Младите артисти и техните преподаватели за пореден път използват концептуални подходи към дизайна, инсталацията и живописта, предизвиквайки традиционното разбиране за изкуство. Сред участниците в изложбата са както преподаватели и свободни артисти от департамент „Дизайн“ на НБУ така и студентите от IV курс на бакалавърска програма „Интериорен дизайн“ и магистърска програма „Пространствен дизайн“.

Изложбата ще се открие на 08 януари 2016 г., от 19.30 часа, галерия „Арт Алея“, ул. „У. Гладстон“ №51А, София и може да бъде посетена до 15 януари 2016 г.


Автор:
НБУ
Публикация:
08.01.2016 г. 16:44
Посетено:
1194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22695-izlozhba-svetlina-i-vreme-2016